Închide

Probleme pentru fermieri, ca urmare a prăbușirii prețului cerealelor pe bursele internaționale

Avatar
Whole Grains Vs Whole Wheat

Cereale integrale versus cereale albe de grâu. Foto: MDVIP.com

Timp de citire: < 1 minut

Luna ianuarie reprezenta de obicei o perioadă în care prețul cerealelor creștea, numai că în acest an el a scăzut cu cel puțin 30%.

Prăbușirea prețului cerealelor pe bursele internaționale ridică mari probleme fermierilor români, care și-au făcut stocuri însemnate, cu speranța de a vinde la un preț mai bun în această perioadă, transmite RRA.

Luna ianuarie reprezenta de obicei o perioadă în care prețul cerealelor creștea, numai că în acest an el a scăzut cu cel puțin 30%, situație care ar putea să-i aducă la faliment pe cultivatorii de grâu și porumb.

Cea mai mare prăbușire a prețului se resimte la grâu, care, de la 438 de euro în luna mai a anului trecut, a ajuns la recoltat în vara trecută la 325 de euro, iar în aceste zile tona de grâu este doar 288 de euro.

Și prețul porumbului a scăzut, de la 316 euro, în septembrie 2022, la 278 de euro, acum.

Aceste scăderi ar fi influențate de importul cerealelor din Ucraina și de faptul că producțiile din emisfera sudică, unde acum este vară, sunt bune.

Pentru fermierii români care au stocat cerealele și care se așteptau ca acum prețurile să crească este o adevărată lovitură, deoarece vor înregistra noi pierderi, de până la 30%, după cele rezultate în urma secetei extreme de anul trecut.

scroll to top