Avertisment sever: ”Indiscutabil, va urma o criză alimentară, doar că nu știm cât de gravă va fi!”

, , ,
Autor:    -  
Photography of wheat
Fotografie de Irina Iriser pe Pexels

Timp de citire: 4 minute

Războiul din Ucraina va produce un șoc foarte puternic asupra ofertei globale de alimente și, automat, asupra costului acestora, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii din industria îngrășămintelor agricole din lume, Svein Tore Holsether, CEO al Yara International, pentru BBC.

Prețurile îngrășămintelor chimice, esențiale în agricultură, erau deja ridicate la nivel global, din cauza creșterii prețurilor angro la gaze. În noua situație geo-politică, creată de invazia Rusiei asupra Ucraine, Yara International, care operează în peste 60 de țări, avertizează că lucrurile se vor înrăutăți considerabil, deși magnitudinea viitoarei crize încă este greu de estimat. Compania cumpără cantități considerabile de materii prime esențiale din Rusia.

Svein Tore Holsether, a avertizat că situația ar putea deveni și mai complicată:

”Lucrurile se schimbă de la o oră la alta. Eram deja într-o situație dificilă înainte de război, dar acum a apărut o cauză în plus pentru întreruperea lanțurilor de aprovizionare, pe măsură ce ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon agricol pentru emisfera nordică, acum când majoritatea culturilor trebuie înființate”, a spus el la BBC.

Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători de produse agricole și agro-alimentare la nivel global. Mai mult, Rusia produce cantități enorme de nutrienți și materii prime pentru industria îngrășămintelor, precum potasiul sau fosfații.

Șeful Yara spune că aproximativ un sfert din îngrășămintele și adaosurile folosite în industria agro-alimentară europeană provin de pe piața rusă.

”Jumătate din populația planetei se hrănește cu produse agricole din recolte provenite din soluri care primesc îngrășăminte, iar dacă acestea vor fi scoase din lanțul agricol pentru unele culturi, randamentul acestora va scădea cam cu 50%”, a spus Holsether.

Avertismentul șefului de la Yara International nu este deloc unul de ignorat:

”După părerea mea, nu se pune problema dacă vor ajunge într-o criză alimentară globală, ci doar cât de mare va fi ea!”

Compania, originară din Norvegia, a fost deja afectată de conflict, după ce o rachetă a lovit biroul din capitala Ucrainei, Kiev. Cei 11 angajați au scăpat nevătămați.

Holsether mai spune că Yara nu este direct afectată de sancțiunile împotriva Rusiei, dar consecințele indirecte sunt semnificative. Asigurarea livrărilor la timp către partenerii de afaceri a devenit mai dificilă și din cauza perturbărilor din sectorul transportului maritim.

La doar câteva ore după declarațiile făcute de Holsether la BBC, guvernul rus le-a cerut producătorilor interni să oprească exporturile de îngrășăminte de uz agricol către țările terțe.

“Facem tot ce ne stă în putință pentru a găsi și surse suplimentare de materii prime. Dar, luați din scurt, timpul și oferta sunt limitate”, a adăugat șeful companiei norvegiene.

Analiştii piețelor agricole și de mărfuri au avertizat. în repetate rânduri, că războiul pornit de Rusia va aduce costuri mai mari şi recolte mai mici pentru fermieri, ceea ce se va traduce la raft printr-o creștere a prețurilor alimentelor.

Materiile prime esențiale nici măcar nu sunt singurul factor de luat în considerare.

Pentru producția îngrășămintelor chimice, sunt necesare cantități uriașe de gaze naturale pentru a produce amoniac, principalul ingredient în lanțul de producție al azotaților de uz agricol. Prin urmare, Yara International se bazează pe cantități mari de gaz rusesc pentru fabricile sale de pe teritoriul Europei.

Anul trecut, compania a fost nevoită să își suspende temporar producția la aproximativ 40% din capacitățile sale industriale din Europa, din cauza creșterii prețului angro al gazelor.

Alți factori apăruți concomitent au fost creșterea tarifelor de transport – terestru și maritim -, sancțiunile împotriva Bielorusiei, un alt furnizor important de potasiu, la care s-au adăugat și condițiile meteorologice potrivnice, manifestate prin episoade de vreme extremă. Toate împreună au condus la o creștere importantă a prețurilor la îngrășăminte anul trecut, care a fost transmisă mai departe în lanțul de producție până la alimentele de la raft.

Compania norvegiană spune că face evaluări zilnice cu privire la modul de menținere a lanțurilor de aprovizionare, dar că este încă prea devreme pentru a stabili cu precizie dacă și cât de semnificative ar putea să fie următoarele întreruperi de producție.

Pe de altă parte, compania recunoaște că simte ”o obligație majoră” de a-și menține capacitățile de producție în funcțiune, într-un moment pe care Holsether îl descrie ca fiind ”un moment critic”.

El adaugău că ar trebui, cu toții, să ne reducem diversele tipuri de dependențe față de piața din Rusia, cel puțin în privința producției globale de alimente:

”Pe de o parte, încercăm să menținem livrările de îngrășământe către fermieri, pentru a menține randamentele agricole. În același timp, trebuie să existe și să se audă o reacție puternică. Condamnăm invazia militară a Rusiei asupra Ucrainei. Ne aflăm, într-adevăr, într-o dilemă extrem de dificil de rezolvat.”

Schimbările climatice și creșterea continuă a populației planetei au creat deja destule provocări pentru sistemul global de producție alimentară, chiar și înainte de cele două mari șocuri ale ultimilor doi ani: pandemia de Covid-19 și războiul pornit de Rusia.

CEO-ul Yara International descrie războiul drept ”o catastrofă apărută peste o altă catastrofă”, evidențiind, o dată în plus, cât de vulnerabil la șocuri este lanțul global de aprovizionare cu alimente.

”Va crește insecuritatea alimentară în țările mai sărace. Trebuie să ținem cont de faptul că în ultimii doi ani, a crescut cu circa 100 de milioane de persoane numărul celor care merg la culcare flămânzi, așa că este cu adevărat îngrijorător că a apărut, deasupra de toate, încă un factor perturbator de mare amploare”, a încheiat Holsether.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!