Închide

Aviz dezvoltatorilor! Prețul locuințelor din America scade. Pentru prima oară după cea mai lungă perioadă de creșteri succesive

Avatar
A Beautiful Home in North Carolina

Fotografie de Zac Gudakov pe Unsplash

Timp de citire: 5 minute

Prețul mediu al unei locuințe din SUA a fost mai mic în luna februarie a acestui an decât în februarie 2022, punând capăt la mai mult de un deceniu de creșteri de la un an la altul, cel mai lung din istorie, potrivit unui raport al Asociației Naționale a Agenților Imobiliari publicat marți și citat de CNN.

Prețul median al locuințelor americane existente a fost de 363.000 de dolari în februarie, în scădere cu 0,2% față de acum un an. Aceasta marchează prima scădere lunară a prețurilor de la an la an din februarie 2012.

La nivel regional, prețurile au scăzut mai mult față de acum un an în Vest (minus 5,6%) și Nord-Est (minus 4,5%), unde locuințele sunt mai scumpe. Dar prețurile au continuat să urce față de anul trecut în Sud (plus 2,7%) și în Midwest (plus 5%).

“Acesta nu este punctul cel mai de jos al prețurilor. Ne așteptăm la o corecție continuă a prețurilor, dar nu ne așteptăm ca prețurile să se prăbușească.”, a declarat Lawrence Yun, economist șef al NAR.

Scăderea mediană este atât de mică, a spus el, încât este practic plată. Dar marchează prima scădere tehnică a prețurilor mediane ale locuințelor, care este de așteptat să continue.

“Am putea vedea o scădere de 5%? Sigur, dar am putea vedea și o creștere de 5%. Prognoza mea prevede o scădere a prețurilor de 2% în acest an”, a spus el.

Dar vânzările de locuințe au sărit în sus, marcând cea mai mare creștere procentuală lunară din iulie 2020, care a fost la rândul ei o anomalie a pandemiei, deoarece unele restricții chiar s-au relaxat în acea lună pentru a permite un stoc de vânzări.

De ce scad prețurile imobiliarelor în America?

Vânzările de locuințe din SUA au urcat în februarie, după un an întreg de scădere a vânzărilor de locuințe din cauza ratelor ipotecare în creștere și a prețurilor care au rămas ridicate, ceea ce a ținut cumpărătorii de locuințe departe de piață. Inversarea vânzărilor din februarie a pus capăt, de asemenea, celei mai lungi perioade de scădere a vânzărilor de locuințe de la o lună la alta înregistrată vreodată, care datează din 1999 pentru toate locuințele și din 1968 pentru locuințele unifamiliale.

Vânzările de locuințe existente – care includ case unifamiliale, case de oraș, condominii și cooperative – au urcat în februarie cu 14,5% față de ianuarie. Dar vânzările au scăzut cu 22,6% față de anul trecut.
Ritmul de vânzări anualizat ajustat sezonier a scăzut de la 5,92 milioane de unități în urmă cu un an la 4,58 milioane. Scăderea abruptă a activității de vânzare este determinată de creșterea mare a ratelor ipotecare din ultimul an.

Ratele ipotecare rămân volatile – în februarie, ratele au crescut cu jumătate de punct procentual – dar prețurile din unele zone se răcesc, potrivit NAR.

“Conștienți de evoluția ratelor ipotecare, cumpărătorii de locuințe profită de orice scădere a ratelor. Observăm creșteri mai puternice ale vânzărilor în zonele în care prețurile locuințelor sunt în scădere, iar economiile locale adaugă locuri de muncă.”, a declarat Lawrence Yun, economistul-șef al NAR.

Dar inventarul rămâne încă încăpățânat de scăzut, a spus Yun.

Stocul total de locuințe la sfârșitul lunii februarie era de 980.000 de unități, la fel ca luna trecută și cu 15,3% mai mult decât în urmă cu un an. Stocul nevândut se situează la o ofertă de 2,6 luni la ritmul actual al vânzărilor, în scădere cu 10,3% față de ianuarie, dar în creștere față de 1,7 luni în urmă cu un an.
“Nivelurile stocurilor sunt încă la minime istorice. În consecință, ofertele multiple revin la un număr bun de proprietăți.”,  a adăugat Yun.

Cumpărătorii de case arată sensibilitate la rata bancară

Vânzările de locuințe existente au câștigat teren în februarie, deoarece cumpărătorii au reacționat la ratele ipotecare care au fost ușor mai mici, a declarat Hannah Jones, analist de date economice la Realtor.com.

“Cererea de locuințe reținută continuă să fie sensibilă la modificările ratelor ipotecare, deoarece potențialii cumpărători profită de orice îmbunătățire a accesibilității”, a spus ea.

Saltul uriaș al vânzărilor a fost surprinzător, a spus Yun, arătând cât de sensibili sunt cumpărătorii de locuințe la ușoarele reduceri ale ratelor ipotecare.

“Motivul creșterii este că ratele ipotecare au fost oarecum mai mici în ianuarie și februarie, iar consumatorii au vrut să profite de o rată care era în jur de 6,3%, mai degrabă decât mai aproape de 7%”, a spus Yun.

Saltul mare, a spus el, a dezvăluit, de asemenea, o dinamică a pieței în care cumpărătorii de locuințe cu o căutare de locuințe de lungă durată pot sări rapid pe o listă dacă aceasta le satisface nevoile.

Piețele au fost rapide, dar mai lente decât în urmă cu un an, potrivit NAR, cu proprietăți aflate de obicei pe piață timp de 34 de zile în februarie, în creștere față de 33 de zile în ianuarie și 18 zile în urmă cu un an. Mai mult de jumătate din locuințele vândute în februarie au fost pe piață pentru mai puțin de o lună.

“Am atins fundul pentru vânzările de case în ianuarie. Acum asistăm la o revenire în activitatea de vânzare care este cea mai puternică din septembrie anul trecut”.

Provocările legate de accesibilitate rămân

Ratele mai mici au fost în mod clar marele motor care a determinat creșterea vânzărilor în februarie.
Februarie marchează de obicei începutul sezonului de cumpărare de primăvară și, de obicei, activitatea atât a cumpărătorilor, cât și a vânzătorilor se intensifică pe măsură ce vremea se încălzește și se apropie sfârșitul anului școlar.

“Întrucât prețurile ridicate și ratele ridicate ale creditelor ipotecare continuă să înăbușe activitatea cumpărătorilor, se așteaptă ca piața din această primăvară să fie mai temperată în raport cu ultimii doi ani. Cu toate acestea, piața imobiliară rămâne în continuare insuficientă, astfel încât este probabil ca anunțurile cu prețuri bune și bine întreținute să atragă atenția cumpărătorilor.”, a declarat Jones.

Deși ratele la creditelor ipotecare au început luna februarie în scădere, acestea au crescut din cauza îngrijorărilor legate de inflație, încheind luna cu aproape o jumătate de punct procentual mai sus. Această traiectorie ascendentă a ratelor a fost întreruptă recent din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sistemului financiar după mai multe falimente bancare. Fapt care a împins ratele mai jos în ultima săptămână.

Viitorul ratelor la creditele ipotecare va fi influențat de măsurile pe care Rezerva Federală va decide să le ia cu privire la ratele de referință în cadrul reuniunii sale de politică monetară de două zile, care se va încheia miercuri.

Vânzătorii de locuințe care se gândesc să își scoată casa pe piață vor fi în continuare într-o poziție puternică pentru a încasa capitalurile proprii, a declarat Jones, deoarece stocul scăzut și cererea puternică de cumpărare a menținut prețurile ridicate în multe locuri.

“Dar fondul tot mai mic de cumpărători face ca sarcina să fie mai dificilă. Vânzările de locuințe rămân cu mult sub nivelul de anul trecut, semnalând că trebuie realizate câștiguri semnificative în ceea ce privește accesibilitatea înainte ca cumpărătorii să poată reveni în masă pe piață”, a conchis Jones pentru CNN.

scroll to top