Închide

”Băiețașul” ne scumpește ciocolata: prețurile boabelor de cacao au atins noi maxime istorice

Avatar
chocolate, dark chocolate, milk chocolate

Fotografie de Nawalescape pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prețurile boabelor de cacao pe piața globală au atins un nou record istoric, pe fondul vremii secetoase și neprielnice culturilor de cacao în Africa de Vest. Pe bursa de mărfuri de la New York cotația tonei de boabe de cacao a atins joi un nou maxim istoric de 5.874 de dolari, transmite BBC.

Față de începutul anului trecut, costul ingredientului principal în industria ciocolatei aproape s-a dublat.

Creșterea prețurilor la cacao se simte deja atât la producătorii de ciocolată, cât și la consumatorii finali. Joi, unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din lume, Hershey, a trimis un semnal de alarmă în piață, pregătind investitorii pentru un an complicat:

”Ne așteptăm ca prețurile istorice la cacao să limiteze creșterea profiturilor în acest an.”

Directoarea executivă a companiei, Michele Buck, a dat și câteva indicii despre prețuri, sugerând că creșterea acestora ar putea să fie inevitabilă:

”Nu putem vorbi prea multe despre prețurile din viitor. Dar, având în vedere pe unde se situează prețurile la cacao, vom face în așa fel încât să folosim orice instrument dintre cele pe care le avem la dispoziție- inclusiv prețurile – ca modalitate de a ne gestiona afacerea”.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință în care Michele Buck a prezentat rezultatele financiare ale Hershey pentru ultimul trimestru al anului trecut. Vânzările companiei au scăzut cu 6,6%, în condițiile în care consumatorii și-au redus cheltuielile pentru dulciuri, pe fondul inflației.

Luna trecută, gigantul Mondelez a menționat faptul că creșterea costurilor ingredientelor principale va fi una dintre provocările majore pe care le are de înfruntat în noul an. Directorul financiar al companiei, Luca Zaramella, a declarat că firma a înregistrat ”creșteri semnificative atât la prețurile boabelor de ​​cacao, cât și la zahăr”.

Potrivit organizației britanice care militează pentru drepturile consumatorilor ”Which?”, prețul celor mai multe cutii de ciocolată a crescut cu cel puțin 50% în decurs de un an. Mai mult, tendința s-a menținut: deși inflația generală la alimente și băuturi a scăzut în noiembrie la 8,3% în Marea Britanie, creșterea prețurilor la ciocolată a fost semnificativ mai mare: 15,3%.

Potrivit specialiștilor meteorologi și climatologi, vremea neprielnică din Africa de Vest este cauzată de fenomenul ”El Niño”, care a adus vreme caldă și uscată în Ghana și Coasta de Fildeș, cei mai mari doi producători de boabe de cacao din lume.

În plus, dincolo de fenomenul cunoscut și predictibil ”El Niño”, temperaturile mai ridicate și modificările modelelor de formare a precipitațiilor sunt cauzate și de schimbările climatice mai ample, ceea ce înseamnă că recoltele de cacao ar putea să aibă de suferit și în anii și deceniile următoare:

”Traderii sunt acum îngrijorați că nici anul acesta nu va fi unul prea grozav, iar pesimismul lor a fost alimentat și de El Niño, care amenință culturile din Africa de Vest”, a declarat Jack Scoville, analist pe piețele de mărfuri la compania Price Futures Group.

scroll to top