Închide

Biden încearcă să obțină votul tinerilor. Ce măsuri a anunțat președintele american?

Avatar
seedling, cannabis, marijuana

Fotografie de 7raysmarketing pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Președintele Joe Biden avansează în mod oficial cu planurile de relaxare a restricțiilor federale privind marijuana, potrivit Politico.

Biden a anunțat joi că administrația sa intenționează să reclasifice canabisul din categoria cea mai restrictivă de pe lista federală a drogurilor ilegale într-o categorie moderat restrictivă.

“Acest lucru este monumental”, a declarat Biden într-o înregistrare video postată pe X despre reclasificare – care a fost raportată pentru prima dată înainte de anunț de POLITICO. “Astăzi, administrația mea a făcut un pas important pentru a reclasifica marijuana din categoria drogurilor din Lista 1 în categoria drogurilor din Lista 3”.

Este următorul pas în procesul de reclasificare început de Biden în octombrie 2022 și urmează unei recomandări a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, din august, de a reclasifica marijuana.

Măsura nu ar face ca marijuana să devină legală la nivel federal, dar ar diminua povara fiscală asupra companiilor de canabis legale de stat și ar face ca marijuana să fie mai ușor de cercetat.

În prezent, marijuana este un drog din Lista I a Legii privind substanțele controlate. Lista I este cea mai severă clasificare, ceea ce înseamnă că se consideră că drogul nu are nicio utilizare medicală și are un potențial ridicat de abuz. Decizia DOJ de reclasificare ar muta canabisul în Lista III – o categorie care înseamnă că se consideră că are atât beneficii medicale, cât și un anumit potențial de abuz.

Această mișcare ar marca cea mai mare schimbare în politica federală privind drogurile din mai bine de jumătate de secol și arată cât de mult s-a schimbat poziția lui Biden cu privire la canabis. În calitate de senator, el a redactat Legea împotriva abuzului de droguri din 1986, care a majorat pedepsele federale pentru posesia și distribuirea substanțelor din Lista I, precum marijuana. În 2020, el a rămas singurul candidat democrat din cadrul primarelor prezidențiale aglomerate care nu s-a pronunțat în favoarea unei dezincriminări federale complete.

Totuși, în timpul campaniei din 2020, Biden s-a pronunțat în favoarea unor schimbări semnificative, afirmând că nimeni nu ar trebui să fie în închisoare pentru posesie de marijuana – sugerând totodată că aceasta prezintă un risc ca “drog de acces”.

În timp ce Biden candidează pentru realegere, el s-a luptat să își consolideze sprijinul în rândul alegătorilor tineri. Un sondaj recent a arătat că îl devansează pe fostul președinte Donald Trump cu doar 8 puncte în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, o marjă mult mai mică decât în acest moment al ciclului electoral de acum patru ani.

Mișcările lui Biden cu privire la marijuana au potențialul de a consolida sprijinul în rândul acestui segment demografic crucial.

Un sondaj național recent a arătat că 65 la sută dintre alegătorii potențiali cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și-au exprimat sprijinul pentru recomandarea administrației de a muta marijuana într-o clasificare mai puțin strictă în cadrul legislației federale, comparativ cu doar 14 la sută care au indicat opoziție.

Joi, Biden a reiterat declarațiile din trecut potrivit cărora nimeni nu ar trebui să fie în închisoare pentru consumul sau deținerea de marijuana.

“Mult prea multe vieți au fost distruse din cauza abordării [noastre] eșuate față de marijuana”, a spus el. “Și m-am angajat să îndrept aceste greșeli. Aveți cuvântul meu în acest sens”.

La anunțarea acestei mișcări, DOJ a publicat îndrumări oficiale care prezintă reclasificarea, precum și un raport al Biroului de consiliere juridică al agenției care detaliază raționamentul pentru această mișcare.

Odată ce anunțul de reglementare este publicat în registrul federal, începe o perioadă de 60 de zile pentru comentarii – următorul pas în procesul de reclasificare.

scroll to top