Închide

Bloomberg | Cum încearcă Bundesliga să compenseze scăderile de venituri din anul pandemic?

Avatar
Bundesliga

Trofeul Bundesligii. Sursa foto: DFL.

Timp de citire: 3 minute

Liga Profesionistă de Fotbal din Germania (Deutsche Fußball Liga – DFL) va face demersuri oficiale, în această săptămână, pentru a atrage companii și fonduri de investiții din întreaga lume în vederea achiziționarea unei participații minoritare la compania care gestionează drepturile media din străinătate pentru primele două ligi de fotbal din țară, anunță Bloomberg, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit sursei citate, fondurile de investiții și-au manifestat deja interesul pentru această afacere, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune.

DFL ar putea contacta până la 30 de posibili ofertanți interesați să investească în Bundesliga International GmbH chiar săptămâna aceasta.

Reprezentanții DFL, contactați de Bloomber, nu au dorit să comenteze.

Vânzarea ar spori veniturile fotbalului german, venituri atât de necesare într-o ligă care a avut mult de suferit în urma pandemiei de Covid-19, care a golit stadioanele de suporteri. Impactul este cu atât mai mare cu cât primele două ligi germane erau, înainte de pandemie, printre campionatele cu cele mai bune rate de ocupare ale stadioanelor la meciurile din competițiile interne din întreaga lume.

De asemenea, Bundesliga adună la start unele dintre cele mai mari și mai bine susținute cluburi din Europa, printre care cele mai sonore sunt FC Bayern München și Borussia Dortmund, precum și jucători-vedetă, printre care Robert Lewandowski și Erling Braut Haaland. Totuși, profilarea sa internațională este mai timidă decât a altor mari ligi rivale, în primul rând în comparație cu cel mai scump și urmărit campionat intern la nivel mondial, English Premier League.

Advent International și BC Partners sunt două fonduri de capital care au contactat deja Bundesliga în legătură cu achiziționarea unui pachet de acțiuni, potrivit unor informații publicate anterior de Bloomberg. Printre alte entități interesate se mai numără Bain Capital, CVC Capital Partners, General Atlantic și KKR & Co., potrivit unor informații apărute în luna noiembrie.

“În mod sigur, există un interes major”, crede Doug Harmer, partener la Oakwell Sports Advisory, companie de consultanță în management sportiv care colaborează cu un potențial ofertant. ”Bundesliga este un campionat bine gestionat din perspectivă fiscală, dar se pune întrebarea dacă s-ar putea face mai mult pentru a o transforma într-un produs mai vandabil la nivel internațional”, a adăugat acesta.

Drepturile de difuzare internațională ale Bundesligii erau evaluate de către Deloitte la 240 de milioane de euro pe an, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, comparativ cu aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru English Premier League și 897 de milioane de euro pentru Liga spaniolă.

O decizie cu privire la vânzarea unei participații la Bundesliga International GmbH, compania care gestionează drepturile de difuzare internațională pentru primele două divizii de fotbal germane, este parte dintr-o discuție mai amplă asupra modului în care cluburile profesioniste din Germania sunt nevoite să distribuie sume mai mici de bani din drepturile de televizare.

Drepturile de difuzare pe plan intern au fost vândute recent cu un discount față de ultimul contract, iar în septembrie DFL a ratat semnarea unui acord de 200 de milioane de euro cu concernul media BeIN Sports, din Orientul Mijlociu.

În ultimul timp, interesul fondurilor de capital privat pentru fotbal este în creștere.

Anul trecut, fondurile de investiții CVC, Advent și FSI au fost de acord să plătească 1,7 miliarde de euro pentru o participație de 10% la o nouă companie media care gestionează drepturile de difuzare a meciurilor din primul eşalon fotbalistic din Italia, Serie A. De atunci, afacerea este încă în stand by, după ce cele 20 de cluburi din Serie A nu au agreat o parte din condițiile impuse prin contract.

scroll to top