Închide

Bloomberg: Un impozit progresiv pe averea bogaților ar salva de sărăcie 2 miliarde de oameni

Avatar
indian, child, barbed wire

Fotografie de kantsmith pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Impunerea unui impozit progresiv pe avere pentru bogații lumii ar scoate din sărăcie aproximativ 2 miliarde din populația lumii. Un impozit progresiv pe avere ar aduce venituri anuale de peste 2.500 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg, citând o analiză a Fight Inequality Alliance, Institute for Policy Studies, Oxfam and Patriotic Millionaires, care analizează date din 66 de țări.

Autorii analizei susțin că în lume există 3,6 milioane de persoane care au cel puțin 5 milioane de dolari în conturi sau ca active. Totalul averilor deținute de aceștia ar ajunge la 75,3 de trilioane de dolari.

Potrivit analizei citate de Bloomberg, un impozit progresiv pe avere ar trebui să fie impus averilor de peste 5 milioane de dolari în active, începând cu o cotă de impozitare de 2%, care ar crește la 5% pentru averile de peste 1 miliard de dolari în active.

Calculele arată că un asemenea sistem ar colecta peste 2,5 trilioane de dolari din suprataxare, o sumă suficientă, spun autorii studiului, pentru a vaccina toată populația de pe Planetă cu două doze și tot ar mai rămâne bani.

Banii obținuți ar putea vaccina lumea întreagă

Estimările Băncii Mondiale din decembrie arătau că doar 4% din populația țărilor cu venituri mici fusese vaccinată împotriva Covid-19, în timp ce în țări precum Regatul Unit și-au vaccinat peste 80% dintre cetățeni, chiar peste 90% cu prima doză.

Studiul remarcă diferențele uriașe între sistemele sanitare ale statelor dezvoltate, comparative cu sistemele țărilor sărace, care nu pot asigura servicii medicale minime.

Potrivit raportului, impozitele mai mari pentru cei mai bogați nu numai că ar ajuta la problema distribuției vaccinurilor, dar i-ar putea scoate pe mulți din sărăcie.

Cifrele Băncii Mondiale arată că există aproape 3,3 miliarde de persoane care trăiesc sub limita sărăciei (cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi – aproximativ 23 de lei/zi).

Autorii lucrării susțin că cele 2.500 miliarde de dolari, colectate de la cei bogați ar putea ajuta 2 miliarde de oameni să treacă peste pragul sărăciei.

scroll to top