Închide

BMW, investiție uriașă în producția de electrice; nemții vizează poziția de lider global a Tesla

Avatar
bmw, i8, electric car

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul german al producției de autovehicule BMW AG va investi circa 870 de milioane de dolari într-o nouă fabrică în statul mexican San Luis Potosí, unde va produce baterii și vehicule electrice, ca parte a unui plan mai amplu de a-și dezvolta rețeaua globală de producție, anunță Reuters.

Mai mult de jumătate din investiția anunțată va fi utilizată pentru construirea unei noi fabrici de asamblare a bateriilor de înaltă tensiune, a anunțat producătorul german, confirmând un anunț anterior, făcut în ianuarie, de către președintele mexican Andrés Manuel López Obrador,.

Extinderea va crea aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă, producția de vehicule electrice fiind programată să înceapă în 2027.

“Vom începe construirea centrului de asamblare a bateriilor şi extinderea fabricii la începutul lui 2024, şi vom majora producţia la începutul lui 2027”, a declarat şeful fabricii, Harald Gottsche.

Fabrica mexicană va produce vehiculele electrice din așa-numita ”Neue Klasse” – o nouă platformă esențială pentru eforturile companiei de a lua fața americanilor de la Tesla, în fruntea topului vânzărilor globale de vehicule electrice.

Totodată, BMW își propune să reducă costurile cu producția de baterii la jumătate și să mărească autonomia și viteza de încărcare a acestora cu 30% în comparație cu modelele actuale.

Primele modele ”Neue Klasse” vor fi produse până la sfârșitul anului 2025 în fabrica BMW din Debrecen, din Ungaria, unde germanii și-au dublat recent investițiile până la 2 miliarde de euro. Aceasta va fi prima unitate a BMW unde nu vor fi produse vehicule propulsate de motoare care funcționează cu combustibili fosili.

În octombrie, BMW a anunțat că va investi 1,7 miliarde de dolari în centrul de producție pe care îl dezvoltă în Carolina de Sud, unde va produce vehicule electrice pentru piața americană.

Potrivit planurilor anunțate, compania estimează că, până în 2030, cel puțin jumătate din vânzările sale să fie vehicule complet electrice, dar a indicat că obiectivul ar putea fi atins chiar și mai devreme.

Deşi unii lideri din industrie sunt sceptici că acest obiectiv va fi îndeplinit, Gottsche a declarat că modelele complet electrice şi hibride reprezintă deja 30% din vânzările BMW în Mexic.

BMW, care are trei fabrici în America Latină, a deschis uzina de un miliard de de dolari din San Luis Potosí în 2019, unde produce în prezent modelele 3 Series, 2 Series Coupe şi M2.

Recent, BMW AG a anunţat că a livrat un număr total de 2,4 milioane de vehicule în 2022, cu 4,8% mai puţine decât în 2021, în condiţiile în care blocajele de pe lanţurile de aprovizionare provocate de carantina din China şi războiul din Ucraina au afectat livrările.

scroll to top