LA MULȚI ANI! România merge înainte, cu fața spre Vestul care i-a adus bunăstarea -EDITORIAL 2025
Petre Țuțea: “Am suferit 13 ani de temniță pentru un popor de idioți”
Constantin Brâncuși: “V-am lăsat săraci și proști, vă găsesc și mai săraci și mai proști”
Emil Cioran: “România n-are nimic original în afară de ţărani, artă populară şi peisaj (de care nu e responsabilă). Dar cu ţăranii nu putem intra decît prin poarta de din dos a istoriei. Este înfiorătoare atmosfera primitivă, îmbîcsită de superstiţie şi scepticism, amestec steril, blestem ereditar. Toată România miroase a pămînt. Unii spun că e sănătate; ca şi cum aceasta ar fi un elogiu! Să nu fim noi capabili a deveni mai mult decît un biet popor? Aceasta este întrebarea”.
Mihai Eminescu: “Mi-e rușine să fiu român! Dar ce fel de român! Român care vrea a-și fi însușit monopolul, privilegiul patriotismului și-a naționalității – așa român de paradă mi-e rușine să fiu. Naționalitatea trebuie să fie simțită cu inima, și nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte și se respectă adânc se pronunță arareori!”
Dragi cititori AFACERI.news,
La cumpăna dintre ani, v-am reamintit niște citate celebre din nume uriașe ale culturii române. Care probabil vă supără, vă strică starea de euforie la debut de an. Am putea spune că adevărul doare. Dar poate chiar și geniile se înșeală, nu-i așa?
Noi credem că toate vorbele de duh de mai sus au fost scrise cu o sinceritate dureroasă atunci când România acelor vremuri (foarte diferite) era tristă, săracă, lipsită de speranță. Cum ar fi însă ca acum să ne contrazicem cărturarii? Ce ar zice dacă ar avea puterea să se întoarcă printre noi aceste voci imense ale României? Să fie oare de aceeași părere?
AFACERI.news v-a prezentat zi de zi, la fiecare jumătate de oră, inclusiv în weekenduri și Sărbatori, actualizarea evenimentelor principale din sfera economică și de afaceri. V-am ținut la curent cu toate informațiile proaspete și cu adevărat importante din țară și din lume.
Axați pe cifre din economie, v-am prezentat toate derapajele guvernanților cărora anul electoral le-a luat mințile. Și care ne-au aruncat într-un deficit bugetar spre 9% din PIB, iar la ora scrierii acestor rânduri tocmai ne cer un moratoriu de înțelegere a grelei moșteniri pe care și-au lăsat-o… lor înșiși… tot ei.
Suntem nemulțumiți cu toții, este adevărat. Vrem mai mult pentru că plătim mai mult, producem mai mult de la un an la altul printr-un PIB care a ajuns să fie de 7 ori mai mare decât la final de regim comunist. Mediul privat, civilizat de corporații și dus mai departe de antreprenorii curajoși în pas cu modelul vestic de business, știe că se poate mai mult. Și cere mai mult unei administrații împietrite, sufocate de plimbători de hârtii și reticentă la digitalizare profesionistă, nu de fațadă.
Cu toate acestea, dragi cititori AFACERI.news, să recunoaștem cu sinceritate: România și românii nu am dus-o mai bine ca acum niciodată în istoria noastră.
Suntem membri cu drepturi depline (mai ales după mult-așteptata aderare la Schengen) ai prea-hulitei Uniunii Europene. Fapt care ne oferă libertatea de a munci, de a călători, de a face afaceri cu orice european, de a spune ce vrem, când vrem, unde vrem, fără teama repercusiunilor anilor negri ai comunismului.
Suntem mai apărați ca niciodată de cea mai puternică alianță militară de pe mapamond, NATO, într-un moment atât de tulbure la granițele țării. Un NATO în care ne-am câștigat cu greu apartenența și în care am dovedit seriozitate și respect. Un NATO pentru care alții, mai puțini norocoși, ar fi dispuși la cedări teritoriale numai să-și poată garanta securitatea părții rămase. Nu ignorați aceste aspecte, ce avem azi poate dispărea mâine fără a conștientiza și fără a lupta permanent! Fiecare după posibilitățile lui.
Economic vorbind, că asta e tema portalului nostru național, vă place sau nu, cifrele dovedesc că suntem într-o creștere de netăgăduit a nivelului de trai – cu toate că perioada postpandemică cu inflația care a urmat și la care încă suntem campioni europeni ne-a tăiat tuturor puterea de cumpărare. Însă și salariile au crescut, fiți sinceri.
Dragi cititori AFACERI.news,
Nereușite sunt multe. Zi de zi putem mai mult, așteptăm mai mult de la un stat obez și încă insuficient de bine administrat. Dar nu uitați nicio clipă că dușmanul binelui nu este răul, ci mai-binele!
Concluzia noastră, a celei mai critice publicații economice cu guvernarea PSD-PNL: Să nu dăm cu piciorul binelui imperfect din 2024 pentru o himeră a mai-binelui în 2025.
Rămâneți cu noi zi de zi pe www.afaceri.news pentru că vom continua să reliefăm hoțiile, absurditățile și ticăloșiile celor ce ne conduc. Și pe care doar presa îi face să se abțină de la mai multe nedreptăți aduse poporului. Dar credem cu tărie că doar aceasta este arma noastră: cuvântul – nu violența, nu agresivitatea, nu legionarismul, nu rusismul, nu așa-zisă neutralitate pe care nu ne-o permitem, că nu suntem Elveția. Cuvântul și atât!
Cuvântul nostru a schimbat legi, nu uitați! Cuvântul a făcut ca serialul nostru anchetă LISTA CĂPUȘELOR să ducă la adoptarea taxei pe cifra de afaceri, TAXA CĂPUȘELOR cum i-am spus noi, prin care Guvernul a atras SUPLIMENTAR la bugetul statului 3 miliarde de lei – peste 600 de milioane de euro. Bani care nu ar fi existat la buget fără demersul nostru. Sau ar fi fost atrași tot prin taxarea micilor afaceri dacă redacția AFACERI.news nu ar fi lansat această anchetă despre corporațiile rău-platnice (AICI cele 3 episoade), serial preluat de un adevărat tăvălug media.
Dragi cititori AFACERI.news,
România încheie 2024 cu un PIB de 350 miliarde de euro, însă e drept, cu o creştere reală modestă, de numai 1,2%. Ni s-a promis mai mult, ne doream mai mult, se putea mai mult, dar orice an electoral, cum spuneam, le ia mințile guvernanților. Mai avem un pas în primăvară, dar economia nu stă pe loc. Dacă tot ne-am trezit cu noi biruri prin această ordonanță-trenuleț, să recunoaștem că noi, mediul economic românesc, suntem cu toții vagoane care se încăpățânează să împingă din inerție o locomotivă ruginită și fără motor care e Guvernul. Dar știm deja că, împinși de la spate, se vor trezi și cei din locomotivă.
Important este să nu dăm cu piciorul valorilor care ne-au adus bunăstarea. Fiți realiști, deschideți ochii și priviți în jurul vostru cu sinceritate: România se schimbă în bine, ați spune că prea încet, dar în bine. Nu vă doriți mai-binele iluzoriu schimbând macazul locomotivei ruginite spre sărăcia adusă de vântul rece de la Răsărit. Pentru că atunci când veți realiza ce ați făcut, ar putea fi prea târziu și nu veți mai putea arăta cu degetul spre niciun vinovat. Ci doar să priviți în oglindă și să-l găsiți acolo.
Mai bine haideți să punem mâna și să facem să cadă rugina!
Echipa AFACERI.news, podcastul AFACERI.live și, mai nou, cel mai curat portal de food din România ilovefood.ro, vă urăm un An Nou cumpătat, cu alegeri înțelepte și cu aprecierea binelui. Așa încât să realizați că, adeseori, mai-binele ar putea fi necunoscut, periculos sau chiar păgubos.
Să depășim criza de neîncredere dintre noi și să dovedim lui Țuțea, Brâncuși sau Cioran că acum suntem altfel: uniți și puși pe fapte mari de care, cu siguranță, ei ar fi mândri.
La mulți ani!
www.afaceri.news – Economie. Nu vorbărie.
www.afaceri.live – podcast #LecțiadeEconomie
www.ilovefood.ro – Gastronomie. Nu vorbărie.