Închide

BNR crește dobânda-cheie la 3,75%. Inflația va rămâne peste 10% încă până în S2 din 2023

Avatar

Foto: bnr.ro

Timp de citire: 3 minute

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a majorat marți dobânda cheie de la 3% la 3,75%, cu 75 de puncte de bază. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimii 14 ani. Totuși, dată fiind dinamica excepțională a inflației din ultimele luni, precum și perspectivele pentru perioada următoare, analiștii economici se așteptau chiar la o creștere mai mare, până la 4%.

Potrivit comunicatului BNR, Consiliul de Administrație al instituției, reunit în ședința de marți, 10 mai, a decis după cum urmează:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Desigur, băncile comerciale vor majora, la rândul lor, dobânzile pentru clienți, în linie cu evoluția dobânzii-cheie a BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, implicit, inflației.

De la începutul acestui an, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. Indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR-3M), folosit drept dobândă de referință pentru cele mai multe dintre creditele vechi, până la înlocuirea sa cu IRCC, a crescut marți, înaintea ședinței BNR, la 5,21%. La începutul anului ROBOR-3M oscila în jurul lui 3%.

Raportul asupra inflației anunță inflație mare, cu două cifre, dar și persistentă

Tot marți, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și a aprobat și Raportul asupra inflației.

Documentul prognozează că dinamica inflaţiei va urca, probabil, considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.

”Prognoza actualizată evidenţiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflaţiei, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o amplă revizuire suplimentară în sens ascendent pe întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al şocurilor globale pe partea ofertei, amplificate şi prelungite de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei”, arată BNR în comunicatul citat.

Conform BNR, determinante pentru noua perspectivă a inflaţiei sunt majorările mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, al căror impact inflaţionist va fi însă atenuat substanţial până în martie 2023 de schemele de plafonare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici, dar se va evidenţia pregnant ulterior.

BNR mai menţionează că incertitudini sunt totuşi asociate impactului prezumat, dar şi duratei, schemelor de plafonare a preţurilor la energie extinse până în luna martie 2023. Noi riscuri notabile continuă să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor agroalimentare şi energetice, precum şi din acutizarea sau prelungirea blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

În plus, BNR precizează că deosebit de relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi nivelul şi dinamica majorării ratelor dobânzilor reprezentative de către băncile centrale din Cehia, Polonia şi Ungaria.

În integralitate, Raportul trimestrial asupra inflației va fi prezentat joi, 12 mai, mai precizează BNR.

Rata inflației a trecut în luna martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai cunoscut inflație cu două cifre de aproape 20 de ani, din 2004.

scroll to top