Închide

Bogații Chinei folosesc intermediari clandestini de bani pentru a muta numerar din țară

Avatar
Chinese money

Fotografie de Bernd 📷 Dittrich pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute
  • Cetățenii bogați din China apelează la intermediari clandestini de bani pentru a muta numerar din China, potrivit Bloomberg.
  • Mutarea banilor prin intermediul acestor sisteme cvasi-bancare este riscantă și poate duce la închisoare.
  • Unele bănci subterane chinezești decontează transferurile folosind fonduri generate de grupuri criminale, se arată în raport.

Economia Chinei a îndurat în ultimele luni ample presiuni în sens contrar, provenite din sectorul imobiliar cu probleme și din lipsa unei reveniri post-pandemice. Potrivit unui raport Bloomberg de duminică, cetățenii chinezi bogați au găsit modalități neobișnuite, uneori ilegale, de a transfera bani în străinătate pentru a-și păstra banii în siguranță pe fondul incertitudinii.

Potrivit raportului, fondurile pot fi transferate printr-un sistem bancar informal și subteran cunoscut sub numele de “hawala”, care nu este reglementat și depinde în mare măsură de încredere, conform Insider. Consilierii celor bogați au raportat o creștere a cererii pentru opțiuni de rezervă precum acestea, pe măsură ce Beijingul încearcă să obțină controlul asupra tumultului financiar din țară.

Familiile bogate și cele din clasa de mijloc simt nevoia de a păstra banii în afara Chinei, fie de dragul diversificării, fie pentru a construi un cuib pentru o viitoare imigrație.

Cu toate acestea, potrivit Bloomberg, oportunitățile de a muta bani fără a încălca nicio regulă sunt limitate, iar persoanele fizice nu pot transfera de obicei mai mult de 50.000 de dolari pe an în străinătate, emigrarea oferind doar o singură șansă de a muta bani.

“Aceste agenții au apărut pentru a răspunde cererii în creștere”,

a declarat pentru Bloomberg Joel Gallo, profesor adjunct de finanțe la New York University Shanghai.

“Ele acționează ca niște firme cvasi-bancare, dar operează fără a fi supuse controlului, situându-se într-o zonă gri.”

Dimensiunea acestor sisteme care eludează legea nu este cunoscută cu certitudine, dar ele sunt globale și omniprezente. Un raport din 2021 a citat o operațiune care se întindea pe 75,6 miliarde de yuani în active răspândite în cinci organizații și 8.000 de bănci.

Riscuri uriașe pentru chinezi

Citând National Crime Agency din Marea Britanie, Bloomberg a relatat că este foarte probabil ca aceste bănci clandestine să aibă rezerve de fonduri pregătite în locații-cheie pentru ca utilizatorii să își obțină rapid banii în monedele locale.

Cu toate acestea, cei care aleg să ocolească regulile pentru a muta banii în numerar se expun riscului. Cei care sunt prinși folosind servicii de schimb ilegale în China continentală sunt de obicei amendați cu 30% sau mai mult din suma totală pe care au încercat să o transfere. În cazul unor volume mai mari, există și riscul de a fi condamnați la închisoare, potrivit raportului.

Mai mult, pentru a se baza pe acest sistem, indivizii riscă să se asocieze cu infractori. Potrivit Bloomberg, băncile chineze care decontează în cele din urmă schimburile cu hawala folosesc în mod obișnuit numerar generat de grupuri criminale care au participat la traficul de droguri sau la traficul de persoane.

În orice caz, cererea de a muta bani rămâne ridicată. Raportul UBS privind averea a constatat că 6,2 milioane de chinezi aveau active în valoare de peste 1 milion de dolari la sfârșitul anului trecut. În august, compania de consultanță imobiliară Juwai IQI a declarat că se așteaptă ca peste 700.000 de chinezi să emigreze în următorii doi ani.

În ciuda faptului că Beijingul va continua să ia măsuri drastice împotriva legilor privind transferul de numerar, experții au declarat că cererea pentru aceste servicii gri va rămâne ridicată, o sursă declarând pentru Bloomberg că se așteaptă ca până la 150 de miliarde de dolari să iasă din țară doar în acest an.

scroll to top