Închide

Britanicilor li se oferă credite ipotecare fără depozit pentru prima dată din 2008 încoace

Avatar
chimneys, roofs, houses

Fotografie de eduardovieiraphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Chiriașii din Marea Britanie vor putea împrumuta până la 100% din valoarea unei proprietăți fără garant sau depozit, în cadrul unui nou plan ipotecar introdus de Skipton Building Society, potrivit CNBC.

O societate de construcții este o instituție financiară britanică care oferă servicii bancare pentru membrii săi și care este deținută de aceștia. Noul produs ipotecar, destinat cumpărătorilor aflați la prima achiziție și care sunt în prezent chiriași, are o rată fixă de 5,49% pe cinci ani, pe o durată maximă de 35 de ani.

Rata medie pe cinci ani a fost de 5% în luna martie, potrivit raportului Moneyfacts UK Mortgage Trends Treasury Report, pentru toate ratele împrumut/valoare. Cumpărătorii obțin de obicei o rată ipotecară de 5,33% pentru un LTV de 95%, potrivit raportului, dar majoritatea cumpărătorilor optează pentru o rată mai mică.

O serie de bănci, inclusiv NatWest, Santander și Nationwide, au introdus credite ipotecare de 95% în aprilie și mai 2021, după ce guvernul britanic a anunțat un nou program de garantare a creditelor ipotecare care încurajează împrumuturile cu un raport împrumut/valoare ridicat, pentru a permite mai multor cumpărători aflați la prima achiziție să intre pe scara imobiliară după pandemie.

Noua ofertă Skipton este, potrivit unor informații larg răspândite, prima dată când un creditor ipotecar oferă produse ipotecare de 100% din 2008, când unele societăți de construcții ofereau rate de până la 125%. Multe dintre aceste produse au fost apoi retrase de pe piață pe măsură ce țara a intrat în criză financiară.

Într-un comunicat de presă, Skipton a precizat că se va asigura că plățile lunare ale ipotecii pentru fiecare solicitant nu vor depăși media costurilor de închiriere din ultimele șase luni.

Oferta este disponibilă doar pentru cumpărătorii aflați la prima achiziție și este supusă condițiilor de accesibilitate și scorurilor de credit ale solicitanților, precum și unui istoric bun al plăților de chirie pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

Skipton a descris mișcarea ca fiind “un colac de salvare pentru chiriași … pentru a-i ajuta să iasă din ciclurile de închiriere prinse în capcană și să intre pentru prima dată pe scara proprietății”.

“Recunoaștem că există un decalaj clar pe piață pentru persoanele care au un istoric solid de plată a chiriilor pe o perioadă de timp, astfel încât pot dovedi accesibilitatea unui credit ipotecar”, a declarat Charlotte Harrison, director executiv al departamentului de finanțare a locuințelor de la Skipton într-un comunicat de presă.

Potrivit unei cercetări efectuate de Skipton, 35% dintre chiriași se luptă să economisească din cauza creșterii costurilor de închiriere.

scroll to top