Închide

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi

Avatar
graph, diagram, recession

Fotografie de Mediamodifier pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor de 28,44 milioane de lei (5,77 milioane de euro), transmite DCNews.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,67%, până la 12.444,99 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un declin de 0,64%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în scădere cu 0,62%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI s-a apreciat cu 0,04%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,69%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a înregistrat o scădere cu 1,21%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis în creştere cu 0,37%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 6,42 milioane de lei, urmate de cele ale Fondului Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 5,15 milioane de lei, şi de titlurile OMV Petrom – 4,50 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile COMCM, care s-au apreciat cu 14,29%, urmate de cele ale Sinteza (+8,29%) şi Carbochim (+7,88%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Promateris (-9,77%), Bermas (-5,60%) şi Mecanica Ceahlău (-4,41%).

Prețul aurului a scăzut luni, pe fondul creșterii randamentelor la obligațiunile americane, deși așteptările privind o cale mai puțin agresivă de majorare a dobânzii de referință de către Rezerva Federală a Statelor Unite au zdruncinat dolarul și au menținut lingourile aproape de maximul ultimelor trei săptămâni.

Aurul spot a cedat 0,3%, coborând la 1.760,53 dolari pe uncie, la primele ore ale diminții. Lingoul de aur a oscilat în apropierea celui mai ridicat nivel din 6 iulie, de 1.767,79 dolari, atins vineri. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 0,3%, la 1.776,50 dolari pe uncie.

“Dolarul se retrage și împinge aurul în sus. Așteptările se îndreaptă spre o încetinire rapidă a ritmului economic și indică o înăsprire mai puțin agresivă”, a comentat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

În prezent, traderii apreciază la 31% șansele ca Fed să mențină ritmul actual de majorare a ratelor cu 75 de puncte de bază la următoarea ședință din septembrie și la 69% șansele unei majorări mai mici, de numai jumătate de punct. Făcând ca aurul denominat în dolari americani să fie mai ieftin pentru deținătorii de alte monede, dolarul a scăzut aproape de minimul ultimelor trei săptămâni față de rivalii săi.

Limitând câștigurile lingourilor, randamentele de referință ale Trezoreriei SUA pe 10 ani s-au îndepărtat de cele mai scăzute niveluri din ultimele patru luni. “Aurul a înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din martie, pe fondul speculațiilor că Fed va încetini ritmul de majorare a dobânzilor din cauza încetinirii economiei americane”, au declarat analiștii de la ANZ într-o obligație.

Atenția se va îndrepta acum către raportul lunar privind locurile de muncă din SUA, care va fi publicat vineri și care ar putea influența foaia de parcurs a Fed pentru combaterea inflației. Între timp, deținerile SPDR Gold Trust, cel mai mare fond tranzacționat pe bursă cu aur din lume, au crescut vineri cu 0,06%, până la 1.005,87 tone.

Datele economice dezamăgitoare din China au redus apetitul investitorilor pentru activele mai riscante. Pe plan tehnic, aurul spot ar putea retesta suportul de la 1.756 de dolari pe uncie, în timp ce se confruntă cu o rezistență puternică la 1.770 de dolari, potrivit analistului tehnic al Reuters, Wang Tao.

Pe de altă parte, argintul spot a scăzut cu 0,9%, la 20,13 dolari pe uncie, platina a scăzut cu 0,7%, la 890,52 dolari, iar paladiul a scăzut cu 1,6%, la 2.093,71 dolari.

scroll to top