Închide

Bursele mondiale încheie un an dezastruos

Avatar
Man with laptop on desk terrified by stock market chart

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Vineri, în ultima zi lucrătoare a anului 2022, piețele bursiere au fost marcate de apatie, funcționând parcă în virtutea inerției, fără vlagă, grăbite parcă să tragă linie sub un an dezastator, în care indicii s-au frânt sub povara creșterii ratelor dobânzilor și a inflației galopante. 

După primele ore de tranzacționare, bursele europene erau în scădere: în jurul orei 12,50 GMT, Parisul ceda 0,75%, Londra 0,81%, Frankfurt 0,93% și Milano 0,68%. Wall Street a fost, de asemenea, în declin, iar contractele futures pentru cei trei indici principali au pierdut între 0,3% și 0,8%, după ce joi au înregistrat creșteri puternice, potrivit DCNews.

Cele mai slabe performanțe

Nici în Asia, sesiunea bursieră nu a fost foarte animată. Bursa de la Tokyo a pierdut peste 9%, încheind în lacrimi cel mai slab an din 2018, la fel ca și bursele de la Shanghai (-15,13%) și Shenzhen (-21,63%). Hong Kong a scăzut cu peste 15%, cea mai slabă performanță din 2011 încoace.

În general, indicele MCSI World Equity a pierdut aproape 20% de la 1 ianuarie, cea mai slabă performanță din 2008 încoace.

Obligațiunile au avut și ele de suferit. Având în vedere că prețul obligațiunilor se mișcă în direcția opusă ratelor dobânzilor, valoarea acestora s-a prăbușit în ultimul an, pe măsură ce băncile centrale au înăsprit politica monetară, crescând costul creditelor pentru a încetini cererea și a încerca să reducă inflația.

Ratele dobânzilor au crescut “mult mai mult decât ne așteptam în urmă cu un an, Fed majorând dobânzile cu 425 de puncte de bază din martie”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Vineri, în jurul orei 12:50 GMT, ratele datoriilor suverane au crescut ușor pe piața obligațiunilor, compensând scăderea înregistrată joi după cifrele privind piața muncii din SUA. Rata obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a fost de 3,84%, față de doar 1,5% în ianuarie. Randamentele obligațiunilor guvernamentale europene au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani.

Totul a fost groaznic

“Totul a fost groaznic în acest an, cu excepția energiei și a dolarului”, a rezumat analistul de la Swissquote Bank. “Acțiunile petroliere și miniere au înregistrat câștiguri impresionante în acest an”, confirmă Victoria Scholar, analist la Interactive Investor, ceea ce explică rezistența indicelui FTSE 100 de la Londra, care a urcat cu 1,25% de la 1 ianuarie, în timp ce Parisul (-8,75%) și Frankfurt (-12%) au pierdut teren semnificativ.

Shell a urcat cu 44%, iar Glencore cu 48%, “în parte din cauza războiului din Ucraina, care a dus la o creștere bruscă a prețurilor materiilor prime”, a explicat ea.

În ceea ce privește dolarul, susținut în acest an de înăsprirea monetară a băncii centrale americane (Fed), acesta înregistrează un salt de 8,6% pe an, potrivit Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de monede importante, ceea ce ar trebui să facă din 2022 cea mai bună performanță din 2015 încoace.

“Era banilor ușori s-a încheiat, și asta pentru totdeauna. Acest lucru înseamnă că piețele financiare nu vor mai semăna cu ceea ce am văzut de la criza subprime” din 2008, avertizează Ozkardeskaya.

Petrol, monede și bitcoin

Prețul petrolului se tranzacționa în jurul pragului de echilibru în jurul orei 12:45 GMT. Țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în februarie a scăzut cu 0,34%, la 83,14 dolari, iar echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) pentru aceeași lună, a coborât cu 0,56%, la 77,95 dolari.

Pe parcursul anului, prețurile au crescut cu 7,5% pentru Brent și cu 4,2% pentru WTI. Dar au pierdut aproape 40% din valoare față de vârfurile înregistrate în martie, în primele săptămâni ale războiului din Ucraina. Gazele naturale europene au scăzut și ele de la maximele atinse în martie (345 de euro pe megawatt oră) și au avut o valoare de 75,47 euro.

Yenul a continuat să crească față de principalele valute, stimulat de a treia zi consecutivă de achiziții de obligațiuni de către Banca Japoniei, potrivit Bloomberg.

Moneda japoneză a câștigat 0,84% față de dolar, ajungând la 131,92 yeni pentru un dolar.

Euro a câștigat 0,24% față de dolar, ajungând la 1,0687 dolari pentru un euro.

Bitcoin a scăzut cu 0,63%, la 16.490 de dolari.

scroll to top