Bușoi: Este de departe unul dintre cele mai tensionate summituri din istoria UE


Autor:    -  
Cristian Busoi Ue
Foto: caleaeuropeană.ro

Timp de citire: 2 minute

Invitat la postul de televiziune B1 TV, eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a comentat negocierile de la summitul Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state naționale încearcă deja de patru zile să ajungă la un consens cu privire la cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar și la fondul european de redresare economică.

„Este de departe unul dintre summiturile cele mai tensionate din istoria UE. Cred că este și unul dintre cele mai lungi summituri, în sensul de Consiliul European – întâlnirea șefilor de state și de guverne. Ultima dată, un summit de o asemenea încărcătură și cu atât de lungă perioadă de timp a fost în 2000, la Nice, atunci când s-a discutat redesenarea instituțiilor europene. Este clar că nu există un consens în acest moment. Există destul de multe divergențe. Pe masa decidenților la cel mai înalt nivel, care trebuie să ia o decizie în ceea ce privește bugetul pe următorii șapte ani, plus planul de redresare economică în noua generație, și care mai apoi va trebui să se aprobe cu da sau nu de către Parlamentul European, deci va ajunge la noi, la Parlamentul European, a venit propunerea Comisiei Europene, cu un buget de 1.100 de miliarde pe cei șapte ani. Politica agricolă, politica de coeziune, cercetarea, programul de sănătate al UE, pe care îl cunosc foarte bine pentru că sunt raportor, celelalte programe uzuale și, separat, 750 de miliarde pentru planul de redresare. Sunt cele patru țări care insistă ca în planul de redresare să existe o pondere mai mare a împrumuturilor și mai mică a granturilor”, a afirmat Cristian Bușoi, citat de b1.ro.

Referitor la poziția României, Bușoi a spus că ea este constructivă, foarte moderată și evidențiază faptul că noi ne bazăm mult pe banii europeni pentru investițiile în infrastructură, sprijinirea IMM-urilor sau pentru planurile de digitalizare.

„Președintele Klaus Iohannis are o poziție foarte constructivă, foarte moderată. A explicat foarte clar că, pentru România, este important să se ajungă la un rezultat, că România se bazează mult pe banii europeni, că avem nevoie de banii europeni pentru investiții în infrastructură, autostrăzi, căi ferate, pentru construcția de spitale, pentru sprijinirea IMM, pentru digitalizarea României. Cred că Președintele României, la fel ca state importante care încearcă să găsească o cale de mijloc, Germania, Franța, Italia, vor reuși în final să își impună punctul de vedere”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!