Închide

Cadou de 14 tone de la Moș Crăciun: mocănița Sibiu-Agnita are locomotivă nouă cu bani europeni

Avatar
Mocanita Valea Hartibaciului 3

Sursa foto: Asociația Prietenii Mocăniței / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Începând din weekend, mocănița de pe Valea Hârtibaciului, care circulă pe traseul Sibiu-Agnita, are o locomotivă nouă, proiectată și construită în România, cu ajutorul fondurilor europene. Noutatea constă și în faptul că este prima locomotivă de cale ferată îngustă construită în România pentru piața internă din 1990 încoace.

”Moș Crăciun a venit puțin mai repede la Mocănița Văii Hârtibaciului, ceea ce e de înțeles atunci când ai de livrat un cadou de 14 tone! Iar pentru că cei nouă reni ai săi au refuzat categoric să se înhame la așa grozăvie, l-a adus cu tirul”, scrie Asociația Prietenii Mocăniței pe pagina sa de Facebook.

Locomotiva face parte din proiectul ”Un tren pentru Mocăniță”, depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mai precizează Asociația.

”Ieri dimineață (sâmbătă, n.n.), a descălecat la Cornățel o minunăție de locomotivă diesel-hidraulică nou-nouță, proiectată și construită de S.C. Calea Ferată Îngustă SRL la Crișcior, care continuă lunga tradiție a fabricării de locomotive de cale îngustă în România. Botezată L12H-001, locomotiva pe două osii are o inimă Deutz de 84 kW (120 CP) în 6 cilindri cu răcire pe aer și transmisie hidrodinamică, fiind capabilă de o viteză de 17 km/h, și va asigura tracțiunea trenurilor turistice și de lucru pe Valea Hârtibaciului începând cu sezonul 2022”, potrivit datelor tehnice prezentate de Asociație.

L12H-001 este prima locomotivă nouă livrată căii ferate înguste Sibiu-Agnita după 47 de ani (ultima a fost L45H 87-0038-7, livrată în 1974).

De asemenea, este și prima locomotivă de cale îngustă construită în România pentru piața internă după 31 de ani (ultima a fost L45H-099, livrată în 1990 pentru termocentrala Doicești).

”În prezența producătorului, s-a făcut recepția, instructajul, punerea în funcțiune și proba de traseu, la care locomotiva s-a descurcat exemplar, iar acum așteaptă nerăbdătoare în depou să o punem la treabă și să cucerească noi kilometri de linie pe Valea Hârtibaciului”, mai scriu cei de la Asociația Prietenii Mocăniței în postarea citată.

Mocanita Valea Hartibaciului 1
Sursa foto: Asociația Prietenii Mocăniței / Facebook.
Mocanita Valea Hartibaciului 2
Sursa foto: Asociația Prietenii Mocăniței / Facebook.
scroll to top