Calcule nemțești: biletele ultra-ieftine din timpul verii au salvat 2 mil. de tone de CO2
Experimentul biletelor ultra-ieftine pe transportul public din Germania, derulat de-a lungul celor trei luni de vară, a redus emisiile de dioxid de carbon în atmosferă într-o cantitate echivalentă cu emisiile cauzate de alimentarea a aproximativ 350.000 de case timp de un an, arată calculele făcute de o asociație germană a transportatorilor și citate de Bloomberg.
Biletul lunar de 9 euro, în schimbul căruia pasagerii au putut călători în toată Germania, cu trenuri regionale, metrouri, tramvaie și autobuze, a salvat de la eliberarea în atmosferă a unei cantități de 1,8 milioane de tone de CO2, în condițiile în care cei care făceau naveta nu și-au mai folosit mașinile la fel de mult, potrivit Asociației Companiilor Germane de Transport (VDV), care militează pentru utilizarea transportului public de pasageri.
Programul în cadrul căruia biletul de 9 euro, valabil o lună întreagă, a intrat în vigoare în iunie și se va încheia pe 31 august. Potrivit autorităților, scopul său a fost să ajute populația să treacă mai ușor peste șocul provocat de inflație, pe fondul creșterii masive a prețurilor la energie și la combustibili, fenomen declanșat, în principal, de războiul pornit de Rusia prin invadarea Ucrainei.
Deși au fost ridicate semne de îngrijorare cu privire la finanțarea programului și la supra-aglomerarea rețelelor de transport, mai mulți politicieni germani și-au exprimat părerea că subvenția ar trebui extinsă, într-o formă sau alta.
”Trebuie să găsim o soluție prin care acest experiment să continue, într-un mod convingător și sustenabil, pentru a continua să ușurăm povara inflației pentru cetățenii care depind de transportul public, în aceste vremuri în care toate prețurile și tarifele cresc”, a spus Petra Berg, ministra Mediului și Mobilității din Saarland, un land din vestul țării.
Pe parcursul celor trei luni cât a fost în vigoare programul, au fost vândute aproximativ 52 de milioane de bilete, iar unul din zece cumpărători au declarat că au renunțat astfel la cel puțin una dintre călătoriile zilnice cu mașina, potrivit comunicatului Asociației Companiilor Germane de Transport.
Datele au fost extrase dintr-un sondaj comandat de guvern pe un eșantion amplu, de 78.000 de subiecți, realizat în colaborare cu Căile Ferate Germane (Deutsche Bahn AG) și implementat de institutele de sondaje Forsa și RC Research.
În ciuda consecințelor pozitive ale programului, sectorul transporturilor din Germania a fost acuzat că nu și-a îndeplinit obiectivele de mediu, ratând țintele de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 3 milioane de tone anul trecut, crescând presiunea asupra guvernului federal pentru a găsi mai multe modalități de a reduce emisiile.
O măsură aprig contestată, pe care autoritățile federale au lansat-o în dezbaterea publică, ar fi impunerea unei limite de viteză pe autostrăzi, dar ministrul Transporturilor, Volker Wissing, a reafirmat respingerea unei astfel de măsuri de către coaliția de guvernare, chiar dacă țara trece printr-o criză energetică.
Într-un interviu acordat luni pentru Bloomberg, el a spus că măsura nu ar face decât să divizeze societatea, într-un moment în care Germania are cea mai mare nevoie de solidaritate.