Închide

Coca-Cola și o universitate de top încearcă să transforme CO2-ul din atmosferă în… zahăr

Avatar
coke, coca-cola, look

Fotografie de Dimhou pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) colaborează cu Universitatea Berkeley din California (UCB), SUA, pentru a dezvolta metode de conversie a carbonului captat din atmosferă (CO2) în zahăr. Colaborarea speră că munca sa va reduce emisiile unora dintre cele mai poluante lanțuri de aprovizionare din lume.

Înființat între CCEP Ventures și Peidong Yang Research Group de la Universitatea Berkeley, proiectul își propune să creeze ambalaje și alte materii prime esențiale din deșeurile industriale. Anul trecut, Grupul Peidong Yang a primit un premiu de la NASA pentru un prototip viabil pentru conversia CO2 în zahăr, la utilizarea potențială în misiuni spațiale pe distanțe lungi.

„Conversia aerului în zahăr ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de a păstra lumea naturală”, spune dr. Peidong Yang. „Aceasta este o viziune îndrăzneață, științifică, care ar aduce beneficii imediate de mediu, transformând în mod fundamental producția și distribuția de bunuri în întreaga lume. Suntem încântați să lucrăm cu Coca-Cola în cercetarea care ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de a crea un viitor mai durabil.”

Colaborarea Coca-Cola cu UCB va sprijini cercetarea fundamentală care se va concentra pe realizarea producției de zahăr din CO2 la fața locului și la nivel industrial, cu speranțe ca investițiile viitoare să conducă de la faza de laborator până la faza pilot.

Coca-Cola  spune că investiția demonstrează rolul pe care inovația îl poate juca în călătoria sa de a atinge emisiile nete de gaze cu efect de seră zero până în 2040. Dezvoltarea de prototipuri la scară de laborator ar putea face ca generarea de materii prime și de ambalare esențiale să fie mai durabilă din punct de vedere ecologic pe termen lung. De asemenea, ar putea reduce unii dintre cei mai mari contributori de CO2 în lanțurile de aprovizionare, economisind în același timp costurile de materiale, transport și logistică.

„CCEP Ventures ne ajută să găsim soluții la provocările industriei și să oferim finanțare pentru a face aceste tehnologii de bază în realitate. Suntem încântați să fim implicați în acest proiect care ar putea conduce industria în dezvoltarea unei tehnologii de transformare capabilă să transforme CO₂ în bunuri mai complexe și mai utilizabile.”, spune Craig Twyford, șeful CCEP Ventures, citat de RetailNews Asia.

Zahăr sintetic din captarea carbonului

Dacă este condusă la o scară industrială, captarea carbonului ar putea oferi un răspuns la problemele legate de producția de culturi prin crearea de zahăr sintetic – potențial pentru utilizare în băuturi răcoritoare precum Coca-Cola. Acest lucru, la rândul său, ar reduce consumul de energie asociat.

Deoarece ingredientele agricole, inclusiv zahărul, reprezintă aproximativ un sfert din amprenta totală de carbon a Coca-Cola, tehnologia ar putea nu numai să reducă emisiile asociate proceselor de fabricare a zahărului, ci și să contribuie în mod pozitiv la optimizarea utilizării terenurilor, pe măsură ce terenul arabil devine disponibil din cauza creșterii populației globale. 

Mai puține PET-uri, mai puțin țiței

Pe termen lung, această tehnologie poate face, de asemenea, conversia CO2 în plastic PET mai eficientă prin reducerea nevoii de țiței în procesul de fabricație și scăderea semnificativă a costurilor.

La începutul acestei luni, Coca-Cola a lansat un nou program de finanțare a lanțului de aprovizionare în colaborare cu Rabobank. 

scroll to top