Închide

Capitala Lituaniei și-a recâștigat poziția de oraș cu cel mai bun raport calitate-preț

Avatar
vilnius, vilna, lithuania

Noul cartier de business al capitalei Lituaniei, Vilnius. Fotografie de Peggy_Marco pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vilnius, capitala Lituaniei, și-a recâștigat poziția de oraș cu cel mai bun raport calitate-preț. Costurile sale sunt cu peste 10% mai mici decât cele din Lisabona, ocupanta locului al doilea, și mai puțin de jumătate din cele ale altor 18 orașe, arată un raport citat de Forbes.

Raportul care a analizat orașele de pe continent a constatat că în 60% din destinații au scăzut costurile.

Raportul anual al unei instituții britanice a comparat prețurile pentru city break din 37 de orașe din Europa, atât în general, cât și pentru anumite elemente specifice, cum ar fi cazarea, mesa și atracțiile culturale.

Vilnius, capitala Lituaniei, și-a recâștigat poziția de oraș cu cel mai bun raport calitate-preț.

Pe locul al doilea, Lisabona, capitala Portugaliei, este în continuare cel mai bun oraș din Europa de Vest. În ciuda unei creșteri de 26% a costului mediu pentru cazarea de trei stele, prețurile rămân bune pentru mâncare, băutură și alte produse turistice. Lille, din Franța, a urcat șapte poziții, ajungând pe locul al treilea, aici costurile la cazare fiind reduse cu 30%.

Amsterdam este cea mai scumpă destinație, arată raportul, în ciuda faptului că orașul olandez a înregistrat o scădere de 8,3% a prețurilor, a noua cea mai mare scădere dintre toate cele analizate. În top se mai află Belfast și Edinburgh.

Motive ca să vizitați Vilnius

Vilnius este frumoasa capitală a Lituaniei, un oraș vechi, frumos colorat, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

„Puteți petrece ore întregi rătăcind pentru a descoperi arhitectura, de la clădirile în stil baroc la bisericile gotice. Admirați biserica Sfânta Ana din secolul al XV-lea, cu piatră trandafirie, foarte ornamentată, și catedrala neoclasică albă strălucitoare din piața cu același nume. În fața clădirii, veți găsi țiglă Stebuklas (care se traduce prin „miracol” în engleză). Acesta marchează punctul de plecare al Căii Baltice, un lanț uman format la 23 august 1989 de două milioane de oameni în Estonia, Letonia și Lituania – cel mai lung lanț uman neîntrerupt din istorie – ca un act de protest față de ocupația sovietică”, scrie Forbes.

Unde să mănânci ieftin în Vilnius

Călătorii cu buget redus care caută locuri unde să mănânce pe bani puțini au de unde alege în Vilnius. Orașul este cunoscut pentru cantinele sale – restaurante ieftine care servesc mâncăruri din gastronomia rusă. La Zilvino Restoranas, de exemplu, o porție de borș de sfeclă costă 3 euro. La Sultiniai, turiștii pot gusta rulouri de varză umplute cu carne de porc sau găluște de cartofi și carne.

scroll to top