Închide

Dăianu: Sistemul fiscal e șvaițer. S-a intrat într-un fel de schizofrenie cu cota progresivă

Avatar
Yxnopwriytq2ndc0nteyzjdhmtk0zmy3nme1zgiynjexnzi0.thumb

Foto: Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal Foto: captură TV

Timp de citire: 2 minute

Toate țările trăiesc pe datorie, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Dar statul trebuie să fie chibzuit atunci când stabilește cum sunt cheltuiți acești bani împrumutați, avertizează economistul. Totodată, el spune că dezbaterea cotă unică versus cotă progresivă este foarte înșelătoare și “s-a intrat într-un fel de schizofrenie” pentru că nu exprimă realitatea.

“Toate țările trăiesc pe datorie, important este cât te împrumuți și ce faci dacă împrumuturile sunt masive și ai deficite bugetari mari și trebuie să și refinanțezi datoria publică. Ce faci să corectezi deficitele și să stabilizezi datoria publică. Trebuie să faci investiții, investițiile nu se fac doar cu resurse europene. Aici trebuie să fii chibzuit ca stat, nu trebuie să te întinzi mai mult decât poți”, a declarat Daniel Dăianu.

Totodată, președintele Consiliului Fiscal susține că în România nu mai există cota unică, ci mai degrabă impozit regresiv.

Dăianu spune că sistemul fiscal exprimă puterea unor grupuri care fac mulți bani și plătesc impozite foarte mici. El atrage atenția că bugetul nu este sac fără fund, iar facilitățile fiscale ar trebui să fie oferite doar pe perioade limitate.

“Noi nu mai avem cotă unică în România, dezbaterea cotă unică versus cotă progresivă este foarte înșelătoare și s-a intrat într-un fel de schizofrenie pentru că nu exprimă realitatea această dezbatere. Noi nu mai avem cotă unică, noi am ajuns la un sistem de impozitare regresiv. Am ajuns în situația în care sunt persoane care câștigă foarte mult, diverse surse de venituri, dar plătesc mult mai puțin proporțional vorbind comparativ cu alte persoane. Este un sistem extraordinar de anapoda și care exprimă puterea unor grupuri statornicite, sistemul fiscal a devenit un șvaițer. El nu este transparent, nu promovează echitatea. Nu în sens socialist, ci cât plătim fiecare în raport cu veniturile pe care le are”, a spus profesorul Dăianu.

Acesta consideră că sistemul fiscal românesc este pentru unii chiar un paradis fiscal.

“Poți să spui că pentru unii regimul fiscal din România permite și adesea prin operațiuni legale, nu ilegale, permite câștigurilor foarte mari să fie însoțite de impozite foarte mici ceea ce este incorect.   Până la a discuta despre cotă unică sau impozit progresiv, trebuie să facem astfel încât să dispară acest sistem regresiv. Eu vă spun acest lucru fiind unul care susține politica industrială și sunt de acord că în anumite momente este necesar să acordăm anumite înlesniri fiscale. La IT-ști s-au oferit pe bună dreptate și a existat un motiv, dar nu se mai poate discuta acum de așa ceva”, spune reputatul economist.

Iar despre facilitățile din domeniul construcțiilor al agriculturii, Dăianu spune că acestea ar trebui temperate și limitate la o perioadă scurtă de timp.

“În general aceste facilități trebuie să fie pe perioade limitate și ele să urmărească sprijinirea unor domenii care sunt puternic lovite. Pentru că bugetul nu este sac fără fund și nu pot toate domeniile să fie sprijinite.”, a conchis Daniel Dăianu la Digi 24.

scroll to top