Închide

Care criză? În 2020, Deutsche Bank a trecut pe profit, pentru prima dată după 2014

Avatar
building, bank, architecture

Fotografie de sheadquarters pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Deutsche Bank a reușit să treacă pe profit în 2020, deși într-un cuantum minor. Totuși, performanța este de remarcat având în vedere că anteriorul an cu profituri fusese abia 2014. Câștigurile băncii germane în anul trecut s-au datorat în principal diviziei sale de investiții bancare, potrivit comunicatului de presă citat de Reuters.

În ultimii 10 ani, Deutsche Bank a cumulat pierderi totale de 8,2 miliarde de euro, iar revenirea sa pe profit marchează o etapă importantă pentru directorul executiv Christian Sewing, în condițiile în care analiștii pieței prognozau încă un an pe pierderi.

”Am construit baze solide pentru o rentabilitate durabilă și suntem încrezători că această tendință pozitivă globală va continua în 2021, în ciuda acestor vremuri dificile”, a spus Sewing într-o declarație care detaliază rezultatele prezentate în raport.

Sewing a fost promovat în 2018 în funcția de director executiv, tocmai pentru a redresa cea mai mare bancă din Germania, după ani de pierderi și amenzi primite din cauza rolului băncii în criza ipotecilor de acum 12 ani, precum și a deficiențelor procedurale și de sistem în combaterea operațiunilor de spălare a banilor.

Analiștii se așteaptă ca Deutsche Bank să aibă în față încă un an cu profit în 2021.

Deutsche Bank a anunțat că profitul net atribuibil acționarilor pentru 2020 a fost de 113 milioane de euro, comparativ cu o pierdere uriașă de 5,7 miliarde de euro cu un an mai devreme. Analiștii se așteptau la pierderi de aproximativ 300 de milioane de euro pentru 2020, așa încât rezultatele au venit ca o surpriză plăcută pentru piețe. Acțiunile băncii au deschis în creștere cu 3,6% la Bursa de la Frankfurt, azi dimineață.

Cât va ține minunea?

O întrebare fundamentală este cât de sustenabile sunt aceste profituri anunțate astăzi, în condițiile în care Deutsche Bank, la fel ca și alte mari bănci concurente, a cunoscut un boom de tranzacții profitabile, pe fondul volatilității pieței ca efect al pandemiei de COVID-19.

Tocmai acest context a făcut ca divizia sa de investiții să prospere spectaculos, cu venituri în creștere cu 32%, până la 9,28 miliarde de euro în 2020.

Cu toate acestea, ratele scăzute ale dobânzilor și o încetinire a comerțului global au exercitat presiuni asupra veniturilor celorlalte divizii ale Deutsche Bank, precum cele pentru clienții corporativi și pentru clienții retail.

Un analist din piață, citat de Reuters și rămas anonim, a declarat că boom-ul diviziei de investiții a venit pentru banca germană cu un oftat de ușurare, dar, deși stă pe o bază mai solidă decât în urmă cu un an, forța de ansamblu a Deutsche Bank în peisajul financiar-bancar european este încă fragilă, în comparație cu cea a altor mari concurenți din piață.

Sewing ”taie” și ”coase” din nou

Noua politică a băncii, modelată de Christian Sewing, presupune o dependență tot mai mică a Deutsche Bank de divizia sa de investiții, într-un efort de a-și stabiliza business-ul de ansamblu.

Sewing a anunțat recent reducerea schemei de personal cu 18.000 de locuri de muncă și închiderea diviziei de equity business, într-o reformă majoră a portofoliului de activități anunțată în 2019. El a declarat la acea dată că divizia de investiții bancare ar trebui să contribuie doar cu 30% la veniturile principale. Spre comparație, în 2020, a reprezentat aproape 40% din veniturile de bază, dar a fost de mare folos.

Veniturile din tranzacțiile diviziei de investiții bancare au crescut la nivel global pentru întreaga industrie în 2020, potrivit companiei de cercetare Autonomous, care a publicat recent un raport în care atrăgea atenția că nu ar trebui să își facă cineva iluzii că aceste creșteri de venituri ar putea să fie sustenabile.

Deutsche Bank încearcă să își facă puțin curaj: “Credem că o parte substanțială a creșterii segmentului băncilor de investiții este la fel de durabilă, chiar și pe măsură ce piețele se normalizează, așa cum ne așteptăm să se întâmple în 2021”, a spus Sewing.

Într-o notă internă, Sewing le-a transmis angajaților că divizia a început ”foarte bine” anul acesta, încurajându-i să continue munca de calitate de anul trecut.

scroll to top