Închide

Care sunt cele mai inteligențe 10 orașe din lume? Niciunul nu este din SUA

Avatar
zurich, switzerland, lake zurich

Fotografie de Jonny_Joka pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Orașele inteligente din Europa și Asia câștigă teren la nivel global, în timp ce orașele din America de Nord au coborât în clasament, potrivit Indexului Smart City 2024, publicat în luna aprilie. Dintre primele 10 orașe inteligente de pe listă, șapte se aflau în Europa, potrivit CNBC.

Indicele din acest an a fost realizat de către Observatorul orașelor inteligente al Centrului mondial pentru competitivitate IMD, în colaborare cu Organizația mondială a orașelor inteligente și durabile (WeGO), care are sediul în Seul, Coreea de Sud.

Raportul clasifică 142 de orașe inteligente din întreaga lume, pe baza datelor analizate de cercetători, precum și a răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul a 120 de locuitori din fiecare oraș. Studiul surprinde o imagine de ansamblu asupra modului în care infrastructura și tehnologia disponibilă într-un oraș influențează performanța acestuia și calitatea vieții locuitorilor săi.

Așadar, ce este un oraș inteligent?

Potrivit IMD, un oraș inteligent este definit ca fiind “un mediu urban care aplică tehnologia pentru a spori beneficiile și a diminua neajunsurile urbanizării pentru cetățenii săi”.

Orașele care au performanțe bune pe listă au dezvoltat, de asemenea, inițiative care se adresează calității generale a vieții cetățenilor lor.

“Astfel de inițiative s-au axat pe dezvoltarea spațiilor verzi și pe extinderea oportunităților pentru evenimente culturale și crearea de legături sociale, de exemplu”, potrivit raportului. “În majoritatea acestor orașe de frunte, astfel de eforturi au fost combinate cu strategii inovatoare pentru a atrage și a păstra talentele, pentru a încuraja investițiile într-un mod selectiv [de exemplu, în favoarea sustenabilității] și pentru a aborda probleme de lungă durată privind inegalitățile geografice și incluziunea”, se arată în raport.

Iată care sunt primele 10 orașe inteligente, conform Indexului orașelor inteligente 2024.

 1. Zurich, Elveția
 2. Oslo, Norvegia
 3. Canberra, Australia
 4. Geneva, Elveția
 5. Singapore
 6. Copenhaga, Danemarca
 7. Lausanne, Elveția
 8. Londra, Anglia
 9. Helsinki, Finlanda
 10. Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

În mod notabil, pentru prima dată de la înființarea indexului în 2019, există o absență a orașelor nord-americane în primele 20 de orașe.

“Utilizând mediile mobile pe trei ani (adică comparând clasamentul mediu al unui oraș pentru perioada 2021-24 cu cel din perioada 2020-23), un număr semnificativ de orașe din SUA au pierdut teren”, potrivit raportului. “Acesta este cazul în special pentru Washington DC, Denver și Los Angeles (-12, -12 și, respectiv, -11), dar și pentru San Francisco (-9), New York (-7) și Chicago (-4)”.

Cel mai bine clasat oraș din SUA în acest an este New York City, care s-a clasat pe locul 34, urmat de Boston, pe locul 36, și Washington DC, pe locul 50.

În timp ce orașele europene au dominat lista, orașele asiatice câștigă și ele teren.

Iată care sunt primele 5 orașe inteligente din Asia:

 1. Singapore (locul 5)
 2. Beijing (locul 13)
 3. Taipei (locul 16)
 4. Seul (locul 17)
 5. Shanghai (locul 19)

Singapore s-a clasat în mod constant printre primele 10 poziții de la începutul indexului, în 2019. S-a clasat pe locul 7 din 2020 până în 2023 – cu excepția anului 2022, când nu a fost publicat niciun clasament, și a urcat două poziții în acest an.

Taipei a făcut, de asemenea, un salt de 13 poziții în ultimul an, de pe locul 29 în 2023 pe locul 16 în acest an.

“Orașele trebuie să conceapă și să adopte strategii care să reziste la testul unui viitor afectat de incertitudini din ce în ce mai mari, a declarat Bruno Lanvin, președintele Observatorului orașelor inteligente. “Preocupările legate de sănătate rămân ridicate, în timp ce cele legate de climă devin și mai mari; un amestec complicat de noile tensiuni internaționale. Încrederea și buna guvernanță sunt din ce în ce mai importante, iar importanța Al în proiectarea și gestionarea orașelor va crește”, a declarat el în raport. “Oricât de contraintuitiv ar părea, Al poate ajuta orașele să devină mai centrate pe om”, a adăugat Lanvin.

scroll to top