Carrefour se joacă de-a sănătatea publică. Ignoranță față de un consumator îngrijorat, dar cu spirit civic

, ,
Autor:    -  
Whatsapp Image 2023 08 27 At 14.22.50

Timp de citire: 4 minute
  • Carrefour România tratează neserios o problemă de sănătate publică.
  • Retailerul nu se sinchisește să comunice TOATE problemele grave apărute în produsele pe care le vinde în magazinele sale.
  • De parcă sănătatea consumatorilor e ceva de domeniul “merge și așa”.

Pe site-ul ANSVSA apărea în data de 25 august un anunț cu privire la faptul că două loturi de FILE SOMON NORVEGIAN AFUMAT 200 grame sunt retrase de pe piață și rechemate de la consumatori de către CARREFOUR ROMÂNIA S.A. ca urmare a evidențierii prezenței periculoasei bacterii Listeria monocytogenes.

Mai exact, era vorba de loturile cu numărul 08092023 / 08.09.2023 și 17092023 / 17.09.2023. În același anunț li se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.

Ceea ce nu se specifică este faptul că și produsul FILE SOMON NORVEGIAN AFUMAT, FELIAT, 100 grame, din lotul cu numărul 17092023 / 17.09.2023 este problematic. Iar Carrefour se joacă de-a sănătatea publică și IGNORĂ să comunice complet problemele furnizorului său.

Img 3567

Pe cine apără Carrefour?

I.C., un client intrigat al retailerului, ne-a scris consternat la redacția AFACERI.news:

“Întâmplarea a făcut că recent cumpărasem produsul reclamat care a apărut în comunicarea inițială Carrefour, dar la 100 de grame. Acesta avea însă numărul de lot identic cu unul din cele două contaminate, și văzând anunțul de pe site-ul ANSVSA, am decis să le scriu celor de la Carrefour pentru a mă lămuri dacă și produsul la 100 de grame este contaminat”,

spune consumatorul în mesajul spre AFACERI.news.

Nu ne surprinde reacția Carrefour, pentru că am văzut multe în presă. În afara unor tehnici ridicole de PR, mascate într-un limbaj corporatist de lemn, nicio surpriză. Dezinteres și neglijență în comunicarea corectă și completă spre consumatori.

Mai jos aveti răspunsul retailerului adresat cititorului nostru:

„Buna ziua,

Va multumim ca ne-ati scris.

Siguranța și sănătatea clienților noștri vor fi mereu prioritățile noastre. De aceea, avem un plan solid de autocontrol, în cadrul căruia verificăm periodic, prin sondaj, produsele alimentare listate în magazinele noastre pentru a identifica potențiale erori sau probleme de calitate. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul din cadrul alertei prezente – retragerea produselor din cele două loturi de somon anunțată vineri a fost demarată în urma rezultatelor analizelor realizate în cadrul unei analize proactive Carrefour, parte a acestui plan. Conform procedurilor de calitate interne și în linie cu legislația, am notificat imediat atât furnizorul Ocean Fish S.R.L., cât și A.N.S.V.S.A., care a demarat propria anchetă și a efectuat controale la producător.

Mai mult, aplicând principiul precauției, am dispus retragerea de la comercializare a tuturor loturilor, indiferent de termenul de valabilitate livrate în rețeaua de magazine. În plus, am extins această măsură și am dispus retragerea de la comercializare și al unui al treilea produs față de cele două loturi deja anunțate; este vorba despre produsul File Somon Afumat feliat 100 g (!), Carrefour Extra, livrat de același furnizor (n.r. înainte sau după semnalizarea problemei de către cititorul nostru?!)

Clienții care au cumpărat acest produs nu trebuie să îl consume, ci să îl returneze în magazin, fără a fi necesară prezentarea bonului de achiziție. Până în acest moment, nu au fost primite sesizări de la clienți noștri cu privire la acest produs.

Pentru orice informatii suplimentare va stam la dispozitie, atat printr-un reply la acest e-mail, cat si la numarul de telefon 0800672121, apelabil gratuit.”

Având în vedere răspunsul, cititorul nostru I.C. le-a scris din nou celor de la Carrefour să întrebe dacă nu consideră că trebuiau să anunțe public că și produsul la 100 de grame este problematicș asta pentru că au anunțat problema cu tam-tam-ul și PR-ul aferent doar cu referire la produsul ambalat la 200 de grame. Iar numărul lotului e același!

Răspunsul Carrefour este de manual. Așa NU, desigur. Un fel de “Ia mai lăsați-ne în pace, am comunicat despre un gramaj, nu ne mai deranjăm și pentru altul”. Iată flitul luat de la Carrefour de către cititorul nostru revoltat:

Screenshot Carrefour Ic

Screenshot conversație consumator I.C. – Carrefour România

„Buna ziua,

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

De asemenea, vrem sa va asiguram ca echipa noastra lucreaza pentru inlaturarea pe viitor a unor astfel de situatii. ”

Pam-pam! Atât. Destul. Hai, pa!

Înțelegem consternarea cititorului nostru și credem că situația este inacceptabilă. Scuzele nu sunt de ajuns având în vedere pericolele pentru sănătate pe care le implică o eventuală infectare cu Listeria monocytogenes, bacteria care provoacă listerioză.

Dacă cei de la Carrefour nu realizează cu ce se joacă, le reamintim acum.

Potrivit Biolinica, listerioza poate fi fatală unui făt sau nou-născutului și poate determina complicații severe la gravide, provocând avort spontan, dar și la persoanele cu un sistem imunitar deficitar: copii, bolnavi cronici, vârstnici.

Clinica Regina Maria spune că Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Într-adevăr, un risc crescut il reprezintă femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort spontan. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Sperăm ca pe viitor Carrefour să nu mai ignore o comunicare completă a problemelor apărute la furnizorii săi. Asta cu atât mai mult cu cât produsele vândute fac parte din categorie mărcilor proprii care poartă amprenta Carrefour. Asta dacă le pasă cu adevărat de clienți sau totul este doar o gargară de imagine.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!