Carrefour, tare acasă, slab în deplasare. Retailerul, cifre dezamăgitoare în afara Franței

,
Autor:    -  
Carrefour
Foto: wsj.com

Timp de citire: 2 minute

Pe piața sa internă franceză, Carrefour a înregistrat un al treilea trimestru destul de puternic, dar în alte țări europene – și mai ales în Belgia – cifrele sunt dezamăgitoare, parțial din cauza unei baze foarte dificile de comparație. 

După creșterile excepționale ale vânzărilor din anul 2020, primul an pandemic în care nevoia oamenilor închiși în case în perioadele de carantină le-au adus vânzări neașteptat de bune, comercianții cu amănuntul au revenit cu picioarele pe pământ anul acesta.

Consumatorii mănâncă din nou la restaurante, consumul se normalizează, supermarketurile văd că bonusurile lor Covid se evaporă. Acest lucru este valabil și pentru Carrefour: în al treilea trimestru al acestui an, retailerul a raportat o creștere comparabilă a vânzărilor de 0,8%, până la 20,468 miliarde de euro. Totuși, acest lucru este puțin peste așteptările analiștilor.

În Franța, retailerul a reușit să câștige cote importante de piață. Hipermarketurile ar fi putut suferi din cauza introducerii accesului pe bază de Covid Safe Ticket pentru marile centre comerciale, dar supermarketurile, magazinele de proximitate și vânzările online s-au îmbunătățit.

România s-a comportat bine (+ 5,8%), românii de rând nefiind foarte familiarizați cu luatul meselor în oraș, dar grupul a înregistrat creșteri infirme ale vânzărilor în Polonia (+ 0,9%) și Italia (+ 0,8%). În Spania, vânzările chiar au scăzut cu 2,3%, în ciuda câștigurilor din cota de piață.

Belgia se deteriorează

În Belgia, Carrefour a suferit un declin semnificativ: vânzările trimestriale au scăzut cu 5,4%, până la 1,01 miliarde de euro. Acest declin, potrivit retailerului, se datorează presiunii crescute a prețurilor pe piață, dar și bazei dificile de comparație: în vara anului trecut, majoritatea oamenilor au rămas în țară din cauza restricțiilor de călătorie, ceea ce a însemnat că magazinele locale au vândut mai mult. Comparativ cu vânzările din 2019, vânzările au fost destul de stabile, scrie Retail Detail.

Tot în al doilea trimestru, Carrefour Belgia a trebuit deja să înghită o scădere substanțială a vânzărilor din cauza acelei baze de comparație dificile.

În America Latină și Asia (Taiwan), imaginea pare mai luminoasă.

În plus, retailerul vede o creștere puternică a comerțului electronic, unde vânzările de alimente au crescut cu 19% – și chiar cu 100% în ultimii doi ani.

Rezultatele proaste intensifică planurile de francizare

Între timp, Carrefour își continuă planul de transformare: în Italia, retailerul transferă peste 50 de magazine către francizați independenți în acest an, urmând încă 25 în primul trimestru al anului viitor.

În Franța, grupul a francizat  deja 10 hipermarketuri și 44 de supermarketuri. Alte 10 hipermarketuri și 27 de supermarketuri vor urma din martie 2022.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!