Închide

Casa Albă avertizează industria cipurilor despre potențialele restricții de export către Rusia

Avatar
the white house, washington dc, landmark

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Casa Albă a transmis industriei americane producătoare de cipuri să fie pregătită pentru noi restricții ce vizează exporturile către Rusia, dacă Moscova atacă Ucraina, au spus surse, inclusiv blocând accesul țării la proviziile electronice globale, potrivit Euractiv.

Avertismentul a urmat anchetelor din partea industriei după rapoartele din presă cu privire la potențiale restricții.

Într-un apel telefonic de vineri, 14 ianuarie, oficialii Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Peter Harrell și Tarun Chhabra, le-au spus directorilor de la Asociația Industriei Semiconductorilor, un grup de lobby pentru cipuri, să fie pregătiți pentru acțiuni fără precedent împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina.

„NSC a transmis în termeni conștienți gravitatea situației cu care se confruntă în prezent în Ucraina, observând că aceasta este o situație extraordinară și, potențial, cea mai gravă invazie transfrontalieră care a avut loc de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a scris un director al SIA membrilor ulterior apelului, conform unui e-mail văzut de Reuters. „CNVM a indicat că administrația ia în considerare în mod activ orice opțiune.”

Potrivit e-mailului, SIA a căutat să clarifice situația cu privire la probabilitatea unei serii de măsuri, inclusiv sancțiuni financiare, extinderea restricțiilor la export către Rusia pentru a fi ca cele pentru Iran și Coreea de Nord și aplicarea în cazul Rusiei unei reguli din 2020 care a extins considerabil puterile guvernului pentru a bloca transporturile de mărfuri străine către Huawei din China.

O persoană, în cadrul apelului SIA cu membrii săi, a spus că pregătirea ar putea include verificarea angajaților din Moscova pentru a se asigura că aceștia au o bună protecție IT și pregătiri pentru a opri exporturile către Rusia la un moment dat.

Extinderea sferei de aplicare a așa-numitei reguli privind produsele străine directe către Rusia, într-un mod care reflectă o mișcare din era Trump împotriva gigantului chinez de telecomunicații Huawei, ar putea permite administrației Biden să oprească livrările de cipuri, computere, electronice de larg consum, echipamente de telecomunicații, și alte articole fabricate oriunde în lume dacă au fost produse folosind tehnologia americană.

„Am spus foarte clar că, dacă Rusia va invada Ucraina, Statele Unite analizează o serie de opțiuni – cu aliați și parteneri – pentru a genera costuri severe economiei ruse”, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, refuzând să confirme apel telefonic. „Orice amănunte în acest sens care se îndreaptă spre public demonstrează doar detaliile extinse și seriozitatea cu care discutăm și suntem pregătiți să impunem măsuri semnificative în coordonare cu aliații și partenerii noștri.”

SIA a susținut marți o conferință telefonică cu zeci de membri pentru a detalia conversația cu CNVM, au spus sursele.

„Am putea fi în ape neexplorate cu o măsură atât de extinsă de control a exporturilor. Încă încercăm să evaluăm care ar putea fi efectul asupra lanțurilor globale de aprovizionare”, a declarat oficialul SIA pentru afaceri guvernamentale, Jimmy Goodrich, într-un comunicat.

Nu este singurul grup industrial care a luat legătura cu Casa Albă. SEMI, asociația globală a industriei care reprezintă lanțul de aprovizionare pentru fabricarea și designul electronicelor, a abordat, de asemenea, subiectul într-un apel cu oficialii NSC marți, spunând că este îngrijorat de impactul potențial asupra tehnologiei din SUA, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

Biden încearcă să-l descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina, după ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe rusești în și în apropierea vecinului său. Rusia neagă că plănuiește o nouă ofensivă militară, dar a făcut mai multe solicitări și a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă Occidentul nu este de acord cu acestea.

scroll to top