Închide

Exploatarea copiilor nu va putea fi aproape niciodată exclusă de pe plantațiile de cacao

Avatar
Copii Cacao Ciocolata Industrie Munca Exploatare

Foto: https://www.confectionerynews.com/

Timp de citire: 2 minute

Lanțul de aprovizionare cu ciocolată și condițiile din plantațiile de cacao nu sunt încă suficient de transparente, potrivit programului de televiziune belgian Factcheckers. Nu se poate oferi o garanție că acestea nu prosperă prin munca copiilor.

nMunca tinerilor minori în plantațiile de cacao nu poate fi aproape niciodată exclusă, conchide Factcheckers, un program de la postul național belgian Eén. În special în Africa de Vest, unde cultivatorii de cacao angajează copii în producția de ciocolată din cauza sărăciei și a lipsei de conștientizare a pericolelor.

Într-adevăr, imagini sub acoperire din Ghana dezvăluie copii la locul de muncă. Organizația industrială Choprabisco, care reprezintă producătorii belgieni de ciocolată, admite că

„nicio companie care cumpără boabe de cacao din Africa de Vest nu poate garanta că exclude complet posibilitatea muncii copiilor”.

Producătorii de ciocolată se străduiesc să rezolve această problemă și depun eforturi pentru a găsi soluții prin parteneriate, spun ei. De exemplu, Choprabisco conduce din 2018 Beyond Chocolate Partnership, care în prezent implică jumătate dintre fermieri în programul de durabilitate – un total de 950.000 – și, astfel, are o schemă de protecție a copilului, schemă aflată deja în vigoare. Ca soluție structurală, organizația solicită o legislație europeană privind drepturile omului și mai multă cooperare și acorduri de-a lungul lanțului valoric, inclusiv cu guvernele și comunitățile locale.

Lanțul de producție nu este încă foarte transparent, ceea ce face aproape imposibil ca producătorii să știe că nu au fost exploatați copii. Întrebarea care se pune: este posibilă trasabilitatea 100%?

La începutul anului trecut, Tony’s Chocolonely, producător de ciocolată „fără sclavi”, s-a confruntat și cu controverse: organizația Slave Free Chocolate (“Ciocolată Fără Sclavi”) a eliminat producătorul de ciocolată de pe listă deoarece compania colaborează cu grupul Barry Callebaut. Acesta din urmă, în calitate de lider al producției de cacao pentru ciocolată, nu a putut garanta că industria sa este liberă de munca copiilor sau a sclavilor, așa cum au recunoscut membrii industriei.

Tony’s Chocolonely, totuși, respinge acest lucru și pretinde că poate urmări cu exactitate în ce circumstanțe este produsă ciocolata. Acesta ar trebui să fie un semn de speranță pentru industrie:

„Colaborăm cu aceleași tipuri de părți din lanțul cu care lucrează mulți producători mai mari de ciocolată: comercianți interni, guverne de pe Coasta de Fildeș și din Ghana, transportatori internaționali. Și arătăm: chiar și într-un lanț atât de complex, puteți avea o trasabilitate 100%. Modelul nostru este scalabil.”. spun reprezentanții companiei, citați de Retail Detail.

Sărăcia însă din țările africane și nu numai împinge multe familii să-și angreneze și propriile odrasle într-o industrie profitabilă. Cu alte cuvinte, unii copii săraci produc mărfuri dulci pentru alți copii mai înstăriți.

scroll to top