Închide

Morrisons încearcă o săptămână de lucru mai flexibilă la sediul său central

Avatar
Morrisons 1024x682

Foto: thedrinksbusiness.com

Timp de citire: 2 minute

Lanțul britanic de supermarketuri Morrisons le va permite angajaților săi să lucreze patru zile pe săptămână în loc de cinci timp de șase luni. Ar trebui să fie mai bine pentru bunăstare și mediu. Cu toate acestea, regulamentul se aplică numai sediului central.

Productivitate crescută cu o zi mai puțin

Morrisons încearcă o săptămână de lucru mai flexibilă la sediul său central: timp de șase luni, lucrătorii de birou vor trebui să lucreze doar patru zile pe săptămână pentru același salariu. Cu toate acestea, se așteaptă să facă aceeași cantitate de muncă și să efectueze aceeași cantitate de ore. În termeni concreti, asta înseamnă că mulți oameni vor lucra acum în ture de nouă ore în loc de opt, cu o tură de șase ore sâmbăta la fiecare patru săptămâni, potrivit RetailDetail.eu.

Inițiativa face parte din campania 4 Day Week Global, o campanie la nivel mondial care încurajează și ajută companiile și organizațiile să treacă la o săptămână de lucru de patru zile. Proba se desfășoară în majoritatea țărilor vorbitoare de engleză, din Marea Britanie până în Canada, Australia și Noua Zeelandă. Numai în Marea Britanie participă treizeci de companii.

„Ideea este că acest nou mod inovator de lucru va însemna că suntem mult mai flexibili și mai receptivi și credem că va face din Morrisons un loc în care mai mulți oameni vor dori să se alăture – și să rămână”, a spus lanțul de supermarketuri. Compania a observat că munca de acasă în timpul pandemiei a făcut angajații mai productivi, mai rapidi și mai flexibili.

Tot la Unilever

Gigantul FMCG Unilever participă și el: anul trecut, angajaților din Noua Zeelandă li sa permis temporar să lucreze cu 20% mai puțin, păstrându-și salariile. Potrivit inițiatorilor, testele anterioare din Islanda au fost un succes copleșitor. Acestea au condus la 86% din forța de muncă islandeză să treacă la o săptămână de lucru mai scurtă – sau să dobândească dreptul de a face acest lucru în viitor.

În Islanda, productivitatea a rămas aceeași, sau chiar s-a îmbunătățit, în timp ce lucrătorii au simțit că au experimentat mai puțin stres, sănătatea lor s-a îmbunătățit și au găsit un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.

“Ne poate ajuta, ca companie, să fim mai productivi. Poate avea tot felul de beneficii pentru sănătate. Și pune bunăstarea tuturor pe primul loc”, a mai subliniat Morrisons.

Un studiu britanic a menționat un beneficiu suplimentar: o săptămână de lucru mai scurtă ar putea reduce și emisiile de carbon. Rezultatele studiului sunt monitorizate de cercetătorii de la universitățile din Oxford, Cambridge și Boston. Companiile participante vor primi, de asemenea, instruire pentru a face schimbarea.

scroll to top