Câștigurile celor mai bogați 10 oameni în pandemie ”ar putea cumpăra vaccinuri pentru tot globul”


Autor:    -  
share, the, pain
Fotografie de vinsky2002 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Creșterea cumulată a averilor celor mai bogați oameni din lume în timpul pandemiei de coronavirus se cifrează la 540 miliarde de dolari, potrivit unui raport realizat de Oxfam, o confederație alcătuită din 20 de organizații caritabile independente care au drept scop scăderea gradului de sărăcie la nivel global.

Această sumă ar fi suficientă pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. În plus, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor antiCovid necesare imunizării întregii populații a planetei, arată raportul citat de BBC.

Mai mult, averea totală a celor 10 este echivalentă cu cheltuielile totale ale tuturor guvernelor G20 cu măsurile luate pentru redresarea economică post-pandemie.

În acest context, Oxfam îndeamnă guvernele să ia în considerare supra-impozitarea marilor averi.

Raportul organizației, intitulat ”Inechitatea în vremea pandemiei”, a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii s-au reunit într-o ședință online în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Măsurile de sprijin fără precedent luate de guverne pentru salvarea și redresarea economiilor lor a produs o creștere a pieței bursiere, ceea ce s-a tradus prin creșterea averii celor mai bogați oameni din lume, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai profundă recesiune din ultimul secol.

La nivel mondial, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între 18 martie și 31 decembrie 2020 și se ridică acum la 11,95 trilioane de dolari – ceea ce este echivalent cu cheltuielile guvernelor G20 ca răspuns la pandemie, se arată în raport.

Printre cei mai bogați 10 oameni de pe glob se numără fondatorul Amazon Jeff Bezos, fondatorul Tesla Elon Musk și fondatorul Facebook Mark Zuckerberg.

Spre exemplu, în perioada amintită, Jeff Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus.

De cealaltă parte, Oxfam estimează că numărul oamenilor a căror situație materială s-a înrăutățit până sub pragul sărăciei ca urmare a pandemiei este de până la 500 de milioane, inversând astfel trendul de declin al indicatorilor sărăciei globale care s-a manifestat în ultimele două decenii.

De la începutul pandemiei, vedete din showbiz, staruri ale sportului mondial și lideri de business au răspuns prin donații considerabile provocărilor cauzate de criza sanitară mondială.

Luna trecută, MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos, a anunțat că a donat 4,1 miliarde de dolari, în ultimele patru luni, către 384 de organizații, în special bănci de alimente și alte tipuri de fonduri de urgență, ca parte a unui angajament pe care l-a anunțat anul trecut.

Co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a anunțat în aprilie că își mută 1 miliarde de dolari din activele sale într-un fond care să sprijine eforturile de ajutorare a celor loviți de pandemie. Suma reprezintă aproximativ un sfert din averea sa netă, cifrată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates și soția sa Melinda au angajat 305 milioane de dolari pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și alte cercetări medicale, prin fundația caritabilă pe care o conduc, în timp ce autoarea serie Harry Potter, JK Rowling, a donat 1 milion de lire sterline pentru a ajuta persoanele fără adăpost și persoanele afectate de violență domestică în timpul pandemiei.

De asemenea, în iunie 2020, presa internațională anunța că Jeff Bezos a donat 125 de milioane de dolari pentru eforturile globale de luptă împotriva efectelor pandemiei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!