MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos, donații impresionante în anul pandemiei
MacKenzie Scott, cunoscută în special pentru acțiunile sale filantropice, dar și pentru faptul că este fosta soție a fondatorului Amazon Jeff Bezos, a anunțat marți că a donat o sumă uriașă, de 4,1 miliarde de dolari, în ultimele patru luni, către 384 de organizații, parte a unui angajament pe care l-a anunțat anul trecut, scrie publicația The Seattle Times.
În aprilie 2019, ea a anunțat pe Twitter că a ajuns la o înțelegere cu fostul său soț pentru 35 de miliarde de dolari, care a propulsat-o pe locul al treilea în topul celor mai bogate femei ale lumii, la acea dată. La câteva zile, MacKenzie Scott a semnat inițiativa ”Giving Pledge”, prin care se angaja să doneze cel puțin jumătate din averea ei pentru cauze caritabile.
În luna septembrie 2020, Scott a devenit cea mai bogată femeie din lume, cu o avere netă de 68 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaire, depășind-o pe Françoise Bettencourt Meyers, una dintre moștenitoarele imperiului L’Oréal, care controlează 33% din cel mai mare producător de produse cosmetice din lume, având o avere netă de ”doar” 66,8 miliarde de dolari.
Într-o postare de marți dimineața de pe platforma Medium, MacKenzie Scott și-a explicat rațiunea din spatele acțiunilor sale filantropice, în special în aceste vremuri marcate de pandemie.
Ea a scris despre poeta americană din secolul 19 Emily Dickinson, care și-a petrecut o mare parte din viață în izolare voluntară și se concentra asupra morții, dar și asupra speranței și nemuririi. Pe asta spune Scott că a ales să se concentreze, pe măsură ce iarna se apropia și pandemia se prelungea.
Ea a descris pandemia de coronavirus ca ”un șoc devastator în viața americanilor”, remarcând că efectele pandemiei au fost resimțite mai puternic de către femei, de oamenii de culoare și de către cei care trăiesc în sărăcie.
”Bogăția miliardarilor a crescut substanțial, între timp”, a constatat ea.
În luna iulie, Scott a anunțat donații de 1,7 miliarde de dolari în beneficiul a 116 organizații nonprofit, universități, grupuri de dezvoltare comunitară și organizații juridice.
La acea dată, Scott le-a cerut unor consilieri ai săi să o ajute să-și accelereze ritmul donațiilor în 2020, pentru a le putea fi de ajutor cât mai repede celor afectați grav de pandemie.
Ea a explicat că selecția organizațiilor spre care se îndreaptă donațiile se bazează pe date aprofundate analizate de echipa sa de consilieri, care identifică organizații cu o conducere și rezultate puternice, în special în comunitățile care suferă din cauza insecurității alimentare, inechității rasiale, ratelor ridicate de sărăcie și accesului redus la capitalul filantropic.
Scott și echipa ei au început de la o bază de date cuprinzând 6.490 de organizații, au analizat 822, iar pe 438 le-au pus momentan în stand-by, în așteptarea mai multor detalii despre impactul lor în comunități, managementul și modul în care își tratează angajații sau membrii comunității.
În cele din urmă, 384 de organizații din 50 de state americane, plus Puerto Rico și Washington, D.C., vor împărți cadouri de 4.158.500.000 de dolari. Pe listă se regăsesc bănci de alimente, fonduri de ajutor de urgență și organizații care oferă servicii de sprijin pentru cei mai vulnerabili. Alții abordează ”inechitățile sistemice pe termen lung, care au fost adâncite de criză”, cum ar fi organizații care reeșalonează și reduc datoriile persoanelor fizice, care se ocupă de formarea și reconversia profesională a forței de muncă, altele care oferă servicii de credit și finanțare pentru comunitățile cu resurse limitate, precum și organizații care prestează servicii educaționale pentru persoanele marginalizate.
Banii vor sprijini, de asemenea, organizațiile juridice care apără drepturile celor care acuză ”discriminarea instituțională”.
Scott a scris că va dona sumele ”cu deplină încredere și fără vreun fel de obligații suplimentare” din partea organizațiilor.
”Munca noastră de cercetare este riguroasă și se bazează pe date. Nu numai că organizațiile non-profit sunt subfinanțate cronic, ci sunt, de asemenea, deviate în mod fundamental de la traseul muncii lor, fiind nevoite să strângă fonduri și să îndeplinească cerințe împovărătoare de raportare, asupra cărora unii donatorii insistă”, spune ea.
MacKenzie Scott amintește și despre feed-back-ul pe care l-a primit din partea organizațiilor beneficiare ale donațiilor, spunând că ”poveștile și lacrimile lor ne-au făcut invariabil, pe mine și pe colegii mei, să plângem.”
Scott mai spune că este încă ”departe de a-și îndeplini” promisiunea și i-a îndemnat pe alții să-i urmeze exemplul și să doneze, la rândul lor, în orice fel pot să o facă: donații în timp petrecut cu alții, cuvinte împărtășite cu cei care au nevoie sau, desigur, bani.
”Dacă îți dorești o modalitate de a-ți folosi timpul, vocea sau banii pentru a-i ajuta pe ceilalți la sfârșitul acestui an dificil, îți recomand cu drag să faci un cadou uneia dintre miile de organizații care fac o muncă remarcabilă în toată țara. Fiecare dintre aceștia ar putea beneficia de mai multe resurse pentru a le da mai departe comunităților pe care le deservesc. Speranța pe care o hrănești cu darul tău o va hrăni pe a ta”, conchide MacKenzie Scott.