Cazinoul din Constanța se redeschide publicului. Reabilitarea a durat cinci ani
Intrarea publicului la Cazinoul din Constanța, după darea în folosință, va fi gratuită, apreciază ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Lucrarea urmează să fie recepționată, de la constructor, după finalizarea procedurilor de recepție, în următoarea perioadă.
Ministrul Cseke Attila crede că nu va exista o taxă de intrare pentru vizitatorii Cazinoului din Constanța, după deschiderea publică. El a precizat, însă, că o decizie finală va fi luată de Primăria municipiului Constanța, beneficiarul obiectivului. Proiectul de reabilitare s-a întins pe parcursul a cinci ani, iar costurile s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de lei.
„Cazinoul din Constanța, după ce va fi recepționat de minister, va fi predat prin protocol de predare-preluare către beneficiar, care este Primăria Municipiului Constanța. Aceasta va decide regimul de funcționare”,
a precizat ministrul Dezvoltării în emisiunea Bună Dimineața România, la B1 Tv.
Potrivit spuselor sale, ministerul va impune o serie de condiționalități legate de funcțiunile obiectivului, dar Municipalitatea Constanța se va ocupa efectiv de administrare. Cseke Attila nu crede, însă, că vizitatorii vor fi obligați să plătească bilet de intrare. El crede că această clădire ar trebui deschisă tuturor celor care doresc să o admire.
„Avem anumite elemente legate de funcțiunile cazinoului, legat de cultură, de expoziții, de săli multifuncționale care se pot închiria, legat de partea turistică a cazinoului, dar regimul de funcționare va fi stabilit de Primăria Municipiului Constanța. Evident cred că abordarea va fi de a deschide această bijuterie pentru toată lumea și nu cred că se impune vreo taxă pentru vizitarea Cazinoului din Constanța”,
a mai spus ministrul.
În acest context, ministrul Dezvoltării a anunțat că sunt în curs de derulare procedurile de recepție a lucrărilor efectuate la Cazinoul din Constanța. Acestea se pot întinde pe parcursul mai multor zile, în funcție de constructorul care trebuie să predea documentele necesare recepției. Astfel, nu se poate spune exact când obiectivul va fi redeschis public.
„N-aș putea să vă dau exact data pentru că suntem în procedura de recepție finală la terminarea lucrărilor Această procedură este deschisă și urmează să fie închisă când vom avea toate datele și documentele de la antreprenor. Acest lucru se poate întâmpla în câteva zile, ne dorim să fie cât mai rapid posibil”,
a spus ministrul Cseke Attila.
Mai mult, oficialul guvernamental spune că nu este nici o grabă legat de procesul de redeschidere. Cseke Attila a precizat că interesul la acest obiectiv de investiție a fost în principal cel legat de calitatea lucrărilor. Drept urmare, dacă antreprenorii nu au fost zoriți să încheie lucrarea într-un ritm mai alert, dar mai slab calitativ, n-ar trebui să existe o grabă nici în ceea ce privește procesul de recepție.
„Am avut răbdare, migală și încredere ca să avem un ritm de lucru corespunzător care să nu fie artificial crescut, foarte important la reabilitarea cazinoului din Constanța. Am mers cu această lucrare pe calitate pentru a reda României și societății o clădire considerată monument unic în România și cred că am reușit acest lucru și este cel mai important rezultat obținut în cei cinci ani de lucrări. Ne-am grăbit cât a trebuit”,
a subliniat ministrul Dezvoltării.
Reabilitarea Cazinoului a durat cinci ani
Lucrările la Cazinoul din Constanța au ajuns la final, urmând ca recepția să se facă în următoarea perioadă. Oficial, clădirea ar trebui redeschisă publicului în primăvară, când se va încheia procedura de predare – primire către Primăria Constanța. În luna martie, se estimează că aici ar putea avea loc și un eveniment public.
Reabilitarea cazinoului a durat 5 ani și a costat peste 200 de milioane de lei. Lucrările la Cazinoul din Constanța au început în primele luni ale anului 2020 și erau planificate să dureze 30 de luni. Inițial, conform contractului, clădirea trebuia recepționată în vara anului 2022.
Termenele s-au prelungit, în condițiile în care, pe parcursul lucrărilor au fost depistate noi probleme care nu apărea în proiectul inițial. Acestea au necesitat remedieri, astfel că perioada de execuție și costurile s-au dublat. De la 94 de milioane de lei, suma alocată inițial proiectului de investiții, în final, s-a ajuns la mai bine de 200 de milioane de lei.