La Riad, SUA și Rusia își dau mâna peste Europa. Lavrov: ”Nu doar că ne-am ascultat, ne-am și auzit!”

, , ,
Autor:    -  
Came across these kitschy babushka made for the Trump visit to Russia.
Fotografie de Jørgen Håland pe Unsplash

Timp de citire: 4 minute

După 4 ore și jumătate de discuții, echipele de negociere ale SUA și Rusia au încheiat prima rundă de consultări din capitala Arabiei Saudite, Riad. Din primele declarații făcute de participanți, discuțiile au mers ”bine”.

Poate cea mai semnificativă declarație care atestă schimbarea de macaz a Statelor Unite în raport cu Rusia și Europa a fost făcută de secretarul de stat Marco Rubio, care a sugerat că, în curând, europenii ar trebui să renunțe la (o parte din) sancțiunile impuse Moscovei.

Deocamdată, părțile au convenit să facă noi pași pentru normalizarea relațiilor economice și diplomatice dintre Washington și Moscova. De asemenea, au căzut de acord să numească echipe de negociatori specializați, care se vor axa doar pe negocierile privind Ucraina.

Marco Rubio: Pacea din Ucraina este ”cheia pentru a debloca” oportunități economice în relația cu Rusia

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, spune că o primă parte din accentul pus în cadrul discuțiilor a fost acela de ”a asigura faptul că misiunile noastre diplomatice pot funcționa”, în așa fel încât să se ajungă la ”relații diplomatice vibrante”.

Apoi, al doilea element important în runda de discuții de astăzi a fost de a pune bazele unor discuții de pace cu privire la Ucraina, despre care spune că vor include ”angajarea și consultarea” Ucrainei și a ”partenerilor din Europa”, potrivit unei sinteze a britanicilor de la The Guardian.

Într-o a treia fază, SUA vor să avanseze pentru a se angaja în

”… identificarea oportunităților extraordinare care se vor ivi în cazul în care acest conflict va ajunge la un sfârșit acceptabil, pentru o colaborare cu rușii din punct de vedere geopolitic, pe probleme de interes comun și, sincer, și din punct de vedere economic.”

Marco Rubio, mai pe larg:

”Evident, componenta diplomatică este una pe care credem și sperăm să trecem destul de repede, pentru că aceasta implică o abordare privind misiunile noastre diplomatice.

Al doilea aspect va fi dificil, adică problema Ucrainei și sfârșitul acelui conflict.

Dar cred că acest aspect este esențial pentru ca al treilea să poată fi posibil, și anume capacitatea noastră de a lucra împreună la alte chestiuni geopolitice de interes comun și, desigur, la unele parteneriate economice destul de inedite, potențial istorice.

Cheia care descuie ușa pentru acele oportunități, totuși, este sfârșitul acestui conflict.”

Ulterior, Rubio a adus în discuție și Uniunea Europeană, sugerând că ar fi nevoie ca UE să renunțe la unele sancțiuni impuse Moscovei:

”Uniunea Europeană va trebui să se așeze la masa negocierilor la un moment dat, deoarece și ei au impus sancțiuni.”

Mike Waltz: Europenii să își crească cheltulile de apărare!

Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a ținut să sublinieze din nou necesitatea ca statele europene să-și crească cheltuielile de apărare:

”Le-am cerut europenilor să continue să contribuie la apărarea noastră comună, să împărtășească pe mai departe povara NATO. Faptul că o treime din aliații NATO nu contribuie cu o treime din fonduri credem că e inacceptabil. Ne așteptăm să contribuie cu un minim, pentru că este un efort comun. Cu toții trebuie să contribuim la acest lucru. Faptul că Franța și alți aliați vor să contribuie mai mult apreciem că este un lucru bun.”

Waltz, a fost chestionat și pe tema faptului că ucrainenii și europenii se simt marginalizați în aceste discuții cu Rusia, dând asigurări că, din punctul de vedere al SUA, acest lucru nu se întâmplă:

”Dacă vrei să aduci ambele părți împreună, trebuie să vorbești cu ambele părți. Și vom continua să le reamintim tuturor că, literalmente, la câteva minute după ce președintele Trump a terminat convorbirea cu președintele Putin, el a sunat și a vorbit cu președintele Zelenski. SUA vor continua să respingă această idee că aliații noștri nu au fost consultați: sunt consultați, iar asta se întâmplă aproape zilnic, și vom continua să facem acest lucru.”

Serghei Lavrov: ”Nu doar că ne-am ascultat, ne-am și auzit!”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că discuțiile au fost ”foarte utile”, deoarece părțile ”nu doar că s-au ascultat, ci s-au și auzit reciproc”.

”Am toate motivele să cred că partea americană înțelege poziția noastră”,

a declarat el la finalul discuțiilor.

El a adăugat că cele două părți au convenit să asigure ”cea mai rapidă numire posibilă” a ambasadorilor în ambele țări și să elimine barierele pe care ”vreme de mulți ani, și în primul rând administrația Biden în ultimii patru ani, le-au ridicat între misiunile noastre diplomatice”.

Lavrov a mai declarat că cele două părți au convenit să înceapă ”cât mai curând posibil” procesul pentru negocierile de pace cu Ucraina, iar Rusia va aștepta ca SUA să își confirme reprezentanții din echipa de negociere, pentru ca apoi să îi numească și ei pe ai lor.

”După aceea, vor începe consultările cu adevărat relevante, iar acestea vor fi regulate.”

Repetând cele trei puncte susținute de Rubio și Waltz mai devreme, el a vorbit apoi despre ”crearea condițiilor” pentru o cooperare mai largă dintre SUA și Rusia, inclusiv despre ”reluarea consultărilor pe probleme geopolitice” și ”înlăturarea barierelor artificiale în calea cooperării economice reciproc avantajoase”.

Orice desfășurare a forțelor NATO în Ucraina este ”complet inacceptabilă”, spune Lavrov

Lavrov a fost întrebat despre eventuala desfășurare de trupe NATO în Ucraina ca forțe de menținere a păcii, însă a respins ideea ca fiind ”complet inacceptabilă”:

”Am observat că președintele Trump a fost primul dintre liderii occidentali care a spus că atragerea Ucrainei înspre NATO a fost unul dintre principalele motivele pentru tot ceea ce se întâmplă, una dintre cele mai mari greșeli ale lui Biden. Dacă Trump ar fi fost președinte, asta nu s-ar fi întâmplat niciodată.

Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că extinderea NATO și atragerea Ucrainei către NATO reprezintă o amenințare directă la adresa Federației Ruse și a suveranității noastre.

Și am explicat astăzi că orice apariție a forțelor armate ale țările membre NATO sub vreun drapel, sub drapelul european sau sub orice alt drapel, nu schimbă nimic.

Desigur, este complet inacceptabil.”

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!