Închide

CCR a decis: creșterile de taxe din ”reforma fiscală” a lui Ciolacu sunt constituționale

Avatar
Curteaconstitutionalaaromaniei

Sursa foto: Curtea Constituțională a României / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins miercuri sesizarea formulată de opoziţie în privința pachetului de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională. Prin urmare, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, după publicarea motivării CCR, anunță News.ro.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a declarat după şedinţă că în urma analizei, ”CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului”.

”În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a mai spus Enache.

El a precizat că CCR a mai reţinut că

”… dispoziţiile legale în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională iar, în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare.”

Marian Enache a anunţat că după motivarea deciziei CCR, legea poate fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul este semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, ca urmare a acestui fapt, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la acel moment că este dreptul Opoziţiei să formuleze sesizări la Curtea Constituţională, ulterior anunţându-şi intenţia de a solicita Curţii devansarea termenului de dezbatere a sesizării, idee pe care ulterior a abndonat-o, argumentând că nu ar vrea să pună în niciun fel de presiune pe judecătorii de la CCR.

scroll to top