Închide

Deși înainte de 2022 era dependentă de țițeiul rusesc, Bulgaria renunță acum complet la importuri din Rusia

Avatar
Neftohim Burgas

Rafinăria Neftohim Burgas. Sursa foto: Neftochim.Lukoil.com.

Timp de citire: < 1 minut

Bulgaria a renunțat complet să mai importe ţiţei din Rusia, înaintea termenului stabilit anterior în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, informează agenția de presă dpa, citată de Agerpres.

Interdicţia importurilor de petrol rusesc afectează rafinăria de petrol Lukoil Neftohim, situată la vest de oraşul-port la Marea Neagră, Burgas. Rafinăria este deţinută, în cea mai mare parte, de gigantul rus din domeniul petrolier şi al mineritului, Lukoil.

Ţiţeiul rusesc va fi înlocuit cu importuri din Kazahstan, Irak şi Tunisia, potrivit publicației bulgărești ”24 chasa”.

Interdicţia de import din Bulgaria a fost introdusă la sfârşitul anului 2023, în pofida unei derogări speciale de la sancţiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, care ar fi permis Bulgariei să continue să importe ţiţei rusesc până la 1 octombrie.

Prin interzicerea importurilor de petrol rusesc, guvernul bulgar urmăreşte să priveze compania Lukoil şi guvernul rus de profituri care ar putea fi folosite pentru a finanţa războiul din Ucraina.

De asemenea, Bulgaria a încetat să mai importe gaze naturale ruseşti în 2022, după ce compania de stat rusă Gazprom a întrerupt livrările în urma refuzului guvernului de la Sofia de a plăti în ruble ruseşti.

Înainte de 2022, Bulgaria era aproape complet dependentă de gazul din Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

scroll to top