CD-urile și DVD-urile – la apusul gloriei, în vreme ce Moș Vinil trăiește o nouă tinerețe

, , ,
Autor:    -  
vynil, pickup head, cartridge
Fotografie de pauldoyle70 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gigantul pieței britanice de retail Sainsbury’s, al doilea comerciant cu amănuntul din Regatul Unit, după Tesco, și-a anunțat decizia de a opri vânzarea de CD-uri și DVD-uri, în condițiile în care serviciile de video-streaming au afectat sever cererea acestor produse din partea consumatorilor, scrie BBC.

Un purtător de cuvânt al rețelei de magazine a spus că clienții Sainsbury’s au accesat din ce în ce mai mult muzica și filmele online, în loc să cumpere discuri compacte sau DVD-uri.

Compania a adăugat că produsele vor fi scoase de la vânzare treptat, însă în magazine vor continua să se găsească discuri de vinil, cel puțin în unele dintre magazine.

Vânzările de CD-uri au scăzut dramatic în ultimul deceniu, dar piața a ajuns, totuși, la o valoare semnificativă anul trecut – 115 milioane de lire sterline.

Alte mari rețele de magazine nu par să dea semne că au de gând să urmeze exemplul Sainsbury’s, rivali ai acestuia precum Tesco, Asda sau Morrisons având încă stocuri masive de CD-uri și DVD-uri la rafturi.

”Clienții noștri preferă tot mai mult online-ul pentru divertisment, așa că la începutul acestui an am luat decizia de a elimina treptat vânzarea de DVD-uri și CD-uri, ca să putem dedica spațiu suplimentar produselor alimentare și altor produse cu vânzare bună, precum îmbrăcămintea sau articolele de uz casnic”, potrivit celor de la Sainsbury’s.

Decizia reprezintă încă un semnal care arată că gloria CD-ului, odinioară modalitatea dominantă de tranzacționare a producțiilor muzicale, a apus de multă vreme.

Moș Vinil, la a ”n”-a tinerețe

Vânzările de CD-uri și DVD-uri au fost, mai întâi, afectate de fișierele .mp3, apoi de serviciile de video- și audio-streaming precum Spotify și Deezer.

Dar, mai surprinzător decât atât, discurile argintii au fost grav lovite tocmai de formatul pe care se crezuse că-l va șterge cu totul de pe piață, discul de vinil, care se bucură de o revigorare greu de anticipat. Vânzările de viniluri din Marea Britanie au crescut anul trecut, până la o valoare de 4,8 milioane.

Totuși, această sumă este încă departe de vânzările pe care le mai fac CD-urile. Însă, potrivit British Phonographic Industry (BPI), valoarea vânzărilor de discuri de vinil în 2021 este de așteptat să o depășească pe cea a CD-urilor, pentru prima dată de la sfârșitul anilor 1980.

“CD-ul s-a dovedit a avea un succes excepțional de aproape 40 de ani și rămâne un format preferat de mulți fani ai muzicii care apreciază calitatea sunetului, comoditatea și colectibilitatea acestora”, a spus un purtător de cuvânt al BPI.

Deși cererea va urma o tendință descrescătoare pe termen lung, pe măsură ce consumatorii trec din ce în ce mai mult la serviciile de streaming, clienții fideli vor continua să reziste probabil mulți ani, ademeniți cu CD-uri în ediții speciale sau limitate, precum și cu alte versiuni de colecție.

“Dacă unii comercianți cu amănuntul văd acum formatul ca fiind mai puțin important, acest lucru va crea o oportunitate suplimentară pentru alții, cum ar fi magazinele independente și lanțurile de specialitate precum HMV, pentru a satisface cererea rămasă”, spun cei de la BPI.

”Este doar un mit că CD-ul a murit de tot!”

Graham Jones, un atent privitor și analist al pieței de profil din Marea Britanie, autor al unei cărți pe această temă (”Last Shop Standing”), indică faptul că strategia de vânzări a supermarketurilor a avut dintotdeauna în centrul atenției o selecție foarte limitată de CD-uri, cu accent pe numele mari, în cea mai mare vogă. În acest fel, creșterea pieței de streaming i-a lovit cel mai tare tocmai pe acest segment, al muzicii aflate la modă la un moment dat.

Pe de altă parte, după cum arată el în cartea citată, supermarketurile ar putea le facă viața grea, în continuare, magazinelor specializate de discuri, în special prin practicarea unor prețuri mult mai scăzute.

Într-unul dintre capitolele cărții, Jones relatează un episod din 2008, când un magazin independent dintr-un orășel din East Midlands a constatat că, mai degrabă decât să comande copii ale celui mai recent CD al trupei Coldplay de la casa de discuri, era mai ieftin să le cumpere la ofertă de la Morrisons și Asda și apoi să le revândă.

Totuși, este puțin probabil ca astfel de episoade să se mai repete în zilele noastre.

“Vânzările de CD-uri au luat-o la vale, așa că pot înțelege de ce Sainsbury’s renunță la ele. Vinilul este incredibil de la modă, iar CD-ul s-a demodat, pur și simplu. Altfel, o mulțime de magazine independente ar putea să aibă la vânzare o ofertă mai mică de CD-uri decât în alte timpuri, dar încă se vând. Spune lumea că CD-ul ar fi murit de tot, dar este doar un mit”, a spus el pentru BBC.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!