Închide

Premierul Bulgariei dă din casă: UE plătește mai scump vaccinurile Pfizer pentru anii viitori

Avatar
Borissov Masca

Acum un an, premierul bulgar avea probleme cu utilizarea măștii de protecție.

Timp de citire: 2 minute

”La început, Pfizer a costat 12 euro, apoi 15,50 euro. Comisia semnează acum contracte pentru 19,50 euro”, a dezvăluit duminică premierul bulgar Boyko Borissov, potrivit Euractiv.com. Premierul de la Sofia s-a referit la discuțiile purtate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri pentru furnizarea acestora în anii 2022 și 2023.

Borissov a lăudat solidaritatea europeană și faptul că eforturile diplomatice ale Uniunii Europene au asigurat încă 2,7 milioane de doze de vaccin Pfizer care vor fi livrate Bulgariei în următoarele două luni.

”Pfizer a fost de 12 €, apoi a devenit 15,50 €. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preț de 19,50 € pe bucată”, a spus premierul, pentru a ilustra afirmația sa că prețurile cresc brusc, iar experții în finanțe publice vor fi nevoiți să asigure bugete mult mai mari pentru vaccinuri în viitorul buget.

Conform unui acord cu companiile producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie prețul vaccinurilor. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, secretarul de stat belgian Eva De Bleeker a distribuit pe Twitter prețurile vaccinurilor negociate de Comisie, precum și numărul de doze achiziționate de țara sa. Ulterior, au apărut informații despre faptul că vaccinul produs de AstraZeneca costă 1,78 euro per bucată, comparativ cu 12 euro pentru varianta Pfizer/BioNTech.

Boyko Borissov este cunoscut de către toți liderii europeni pentru faptul că dezvăluie adesea în public, în urma reuniunilor la nivel înalt din cadrul UE, informații care ar trebui să fie păstrate confidențiale.

În ceea ce privește strategia de vaccinare a Bulgariei, țara de la sud de Dunăre și-a pus toate ouăle într-un singur coș, mizând totul pe vaccinul produs de AstraZeneca mai ieftin și refuzând să comande vaccinurile care îi reveneau, potrivit cotelor naționale, produse de Pfizer/BioNTech și Moderna. Ulterior, în mai multe întâlniri cu liderii europeni, Borissov a cerut o ”distribuție mai corectă”.

scroll to top