Închide

Propunere CE: Fondurile rusești înghețate să fie investite pentru a ajuta Ucraina

Avatar
Ursula Von Der Leyen 2

Sursa foto: Comisia Europeană.

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a propus miercuri un plan de compensare a Ucrainei pentru pagubele provocate de invazia Rusiei cu veniturile obținute din investirea fondurilor rusești înghețate în urma sancțiunilor, scrie Reuters.

Oficialii din UE, Statele Unite și alte țări occidentale au dezbătut dacă Ucraina poate beneficia de activele rusești înghețate, inclusiv aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a Rusiei și 20 de miliarde de dolari deținute de ruși aflați pe lista neagră.

Moscova spune că sechestrarea fondurilor sale sau a celor ale cetățenilor săi echivalează cu un furt.

„Rusia trebuie (…) să plătească financiar pentru devastarea pe care a provocat-o”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, într-o declarație. „Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și să acopere costurile de reconstrucție a țării.”

Oficialii Comisiei Europene au declarat că o opțiune pe termen scurt pentru națiunile occidentale ar fi crearea unui fond pentru a gestiona și investi activele lichide – în principal numerar – ale băncii centrale și utilizarea veniturilor pentru a sprijini Ucraina.

Activele ar fi returnate proprietarilor lor în momentul ridicării sancțiunilor, care ar putea face parte dintr-un acord de pace care să asigure că Ucraina primește compensații pentru daune.

Un al doilea oficial a declarat că distincția juridică între confiscarea totală a activelor și confiscarea veniturilor provenite din aceste active este neclară, deoarece nu există niciun precedent pentru un astfel de sistem.

Cu toate acestea, propunerea se face ecoul unui plan anunțat de Washington în septembrie de a transfera 3,5 miliarde de dolari din activele băncii centrale afgane într-un fond fiduciar cu sediul în Elveția, care ar fi protejat de talibani și folosit pentru a ajuta la stabilizarea economiei Afganistanului.

Primul oficial al Comisiei Europene a declarat că au existat contacte inițiale cu Statele Unite cu privire la planul său pentru activele băncii centrale rusești, dar că este „foarte devreme” și că ideea va fi prezentată unui grup de lucru al G7 în decembrie. În ceea ce privește activele înghețate ale persoanelor și entităților private, confiscarea acestora este, de obicei, posibilă din punct de vedere legal doar în cazul în care există o condamnare penală.

Comisia a propus ca încălcarea sancțiunilor să fie clasificată ca infracțiune care să permită confiscarea.

Von der Leyen a mai spus că Comisia a propus înființarea unui tribunal specializat, susținut de Națiunile Unite, „pentru a investiga și urmări penal crima de agresiune a Rusiei”.

Moscova neagă că invazia sa, pe care o numește „operațiune militară specială”, constituie o agresiune, o crimă de război în conformitate cu dreptul internațional.

scroll to top