Ce diferență fac oligarhii care condamnă războiul pentru Rusia lui Putin?
Doar o mână de oligarhi ruși s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei din februarie 2022. A ajuns condamnarea publică a războiului de către aceștia la publicul rus și la Kremlin?, se întreabă Euronews.
“Invazia Rusiei în Ucraina este barbară și sunt categoric împotriva ei”, a declarat săptămâna trecută Arkadi Voloj, cofondatorul motorului de căutare Yandex, cu sediul în Rusia.
El este unul dintre numeroșii oligarhi care au fost loviți de sancțiunile UE în iunie 2022.
“Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina – mulți dintre ei prieteni și rude personale – ale căror case sunt bombardate în fiecare zi”, a adăugat Volozh într-o declarație publicată joi.
A fost o declarație fermă, care a ținut prima pagină a ziarelor, care a condamnat fără echivoc războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei și care l-a pus pe Volozh pe lista destul de scurtă a oligarhilor ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei din februarie 2022.
Volozh, care a cofondat Yandez în 1997 și s-a mutat în Israel în 2014, a demisionat din funcția de director executiv al companiei și a părăsit consiliul de administrație anul trecut, după ce UE a inclus Yandex pe o listă de întreprinderi rusești sancționate.
La momentul respectiv, UE a scris că motorul de căutare a fost “responsabil pentru promovarea mass-media și a narațiunilor de stat în rezultatele sale de căutare, precum și pentru de-clasarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conținutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
De asemenea, l-a acuzat pe Volozh că a sprijinit “material sau financiar” invazia. El a numit decizia “greșită”.
Oligarhii ruși se prăbușesc în fața presiunii occidentale?
Recenta condamnare publică a războiului de către Volozh ar putea apărea ca un exemplu al faptului că sancțiunile impuse de UE au funcționat așa cum s-a dorit, distrugând presupusa loialitate a lui Volozh față de Putin.
Dar nu este deloc așa, potrivit lui Emily Ferris, cercetător în domeniul securității rusești și eurasiatice la Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic de securitate și apărare.
“Este foarte ușor să vorbești împotriva regimului atunci când nu ești în țară și când majoritatea activelor tale nu se mai află în țară”, a declarat Ferris pentru Euronews. “Cei mai mulți dintre oligarhi, sincer, nu s-au pronunțat împotriva războiului”, a adăugat ea. “Și asta pentru că cei mai mulți dintre ei sunt încă în Rusia și au încă activele lor acolo. Nu am văzut atât de mulți oligarhi care să își mute activele din Rusia – și asta se datorează în parte faptului că, de fapt, este foarte greu de făcut acest lucru.”
Printre puținii alți oligarhi ruși proeminenți care au condamnat public războiul se numără Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank – unul dintre cei mai mari creditori din Rusia – care a renunțat anul trecut la cetățenia rusă pentru a condamna “fascismul lui Putin”.
Înaintea lui, investitorul ruso-israelian Iuri Milner – care a părăsit Rusia pentru SUA în 2014 – a făcut același lucru.
Ceea ce au în comun toți acești oligarhi este faptul că se află în afara Rusiei.
“Dacă te afli în Rusia, este foarte greu să vorbești împotriva războiului, deoarece poți ajunge să fii urmărit penal”, a declarat pentru Euronews David Lewis, profesor de politică globală la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.