Ce mașini cumpără consumatorii din UE? Înmatriculările de mașini noi au crescut luna trecută
Înmatriculările de autoturisme în Uniunea Europeană au crescut cu aproape 14% în luna aprilie a acestui an, iar vehiculele pe benzină au pierdut din cota de piață, potrivit Euronews.
Numărul mașinilor noi înmatriculate în UE s-a ridicat luna trecută la 913.995 de unități, ceea ce reprezintă un salt anual de 13,7%, potrivit datelor publicate recent de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Creșteri spectaculoase au fost înregistrate în țări precum România, (+34,6), Danemarca (+27,1), Polonia (+25,1) și Spania (+23,1%), Cipru fiind în fruntea clasamentului (+105,4).
Printre producătorii care au înregistrat creșteri mari ale înmatriculărilor se numără Honda (+155,4), Volvo (+63,5) și Toyota (+47,3).
În ceea ce privește cifrele, Grupul Volkswagen a dominat, cu 254.019 unități, un salt anual de 15,5%.
Grupul Volkswagen include mărci precum Skoda, Audi și Porsche.
În fruntea clasamentului
În ceea ce privește sursa de alimentare a vehiculelor, înmatriculările de mașini electrice pe baterii au crescut cu 14,8%, până la 108.552 de unități în aprilie, cota de piață a acestora menținându-se constantă față de anul trecut, la aproximativ 12%.
Cipru a înregistrat un salt anual semnificativ (+381,3), la fel ca și Malta (+103,6), Danemarca (+89,8) și Ungaria (+78,9).
Germania a înregistrat cel mai mare număr de mașini electrice cu baterii înmatriculate (29.740), în scădere anuală de 0,2%.
Înmatriculările de vehicule electrice au scăzut în Croația (-70,3) și Irlanda (-41,6).
Creșterea generală a înmatriculărilor de vehicule electrice vine în contextul în care unii experți avertizează asupra unei încetiniri a cererii de vehicule electrice.
Anumiți actori indică nu doar infrastructura de încărcare insuficientă, ci și faptul că vehiculele electrice sunt încă prea scumpe pentru mulți consumatori.
Aceasta este o problemă care nu va fi ajutată de o reacție a UE împotriva modelelor chinezești mai ieftine, deoarece factorii de decizie politică susțin că produsele subvenționate creează condiții de concurență inegale pentru producătorii europeni.
Din cauza cererii sub așteptări, Ford Europe a amânat în special obiectivul de a vinde numai mașini electrice în Europa până în 2030.
Managerul Martin Sander a declarat că obiectivul a fost “irelevant” deoarece vânzările au fost “sub așteptări”.
“Nu putem împinge EV-urile pe piață împotriva cererii. Nu vom plăti penalități. Nu vom vinde EV-uri cu pierderi uriașe doar pentru a cumpăra conformitatea”, a explicat el la Future of Car Summit al FT din această lună.
Pentru a reduce emisiile, Uniunea Europeană a adoptat anul trecut o lege care prevede ca toate mașinile și camionetele noi vândute în Europa să aibă emisii zero începând cu 2035.
Companiile care nu se conformează vor fi sancționate cu amenzi mari.