Ce mașini cumpără consumatorii din UE? Înmatriculările de mașini noi au crescut luna trecută

,
Autor:    -  
traffic, city, traffic jam
Fotografie de wal_172619 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Înmatriculările de autoturisme în Uniunea Europeană au crescut cu aproape 14% în luna aprilie a acestui an, iar vehiculele pe benzină au pierdut din cota de piață, potrivit Euronews.

Numărul mașinilor noi înmatriculate în UE s-a ridicat luna trecută la 913.995 de unități, ceea ce reprezintă un salt anual de 13,7%, potrivit datelor publicate recent de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Creșteri spectaculoase au fost înregistrate în țări precum România, (+34,6), Danemarca (+27,1), Polonia (+25,1) și Spania (+23,1%), Cipru fiind în fruntea clasamentului (+105,4).

Printre producătorii care au înregistrat creșteri mari ale înmatriculărilor se numără Honda (+155,4), Volvo (+63,5) și Toyota (+47,3).

În ceea ce privește cifrele, Grupul Volkswagen a dominat, cu 254.019 unități, un salt anual de 15,5%.

Grupul Volkswagen include mărci precum Skoda, Audi și Porsche.

În fruntea clasamentului

În ceea ce privește sursa de alimentare a vehiculelor, înmatriculările de mașini electrice pe baterii au crescut cu 14,8%, până la 108.552 de unități în aprilie, cota de piață a acestora menținându-se constantă față de anul trecut, la aproximativ 12%.

Cipru a înregistrat un salt anual semnificativ (+381,3), la fel ca și Malta (+103,6), Danemarca (+89,8) și Ungaria (+78,9).

Germania a înregistrat cel mai mare număr de mașini electrice cu baterii înmatriculate (29.740), în scădere anuală de 0,2%.

Înmatriculările de vehicule electrice au scăzut în Croația (-70,3) și Irlanda (-41,6).

Creșterea generală a înmatriculărilor de vehicule electrice vine în contextul în care unii experți avertizează asupra unei încetiniri a cererii de vehicule electrice.

Anumiți actori indică nu doar infrastructura de încărcare insuficientă, ci și faptul că vehiculele electrice sunt încă prea scumpe pentru mulți consumatori.

Aceasta este o problemă care nu va fi ajutată de o reacție a UE împotriva modelelor chinezești mai ieftine, deoarece factorii de decizie politică susțin că produsele subvenționate creează condiții de concurență inegale pentru producătorii europeni.

Din cauza cererii sub așteptări, Ford Europe a amânat în special obiectivul de a vinde numai mașini electrice în Europa până în 2030.

Managerul Martin Sander a declarat că obiectivul a fost “irelevant” deoarece vânzările au fost “sub așteptări”.

“Nu putem împinge EV-urile pe piață împotriva cererii. Nu vom plăti penalități. Nu vom vinde EV-uri cu pierderi uriașe doar pentru a cumpăra conformitatea”, a explicat el la Future of Car Summit al FT din această lună.

Pentru a reduce emisiile, Uniunea Europeană a adoptat anul trecut o lege care prevede ca toate mașinile și camionetele noi vândute în Europa să aibă emisii zero începând cu 2035.

Companiile care nu se conformează vor fi sancționate cu amenzi mari.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!