Închide

Ce planuri are Bruxelles-ul pentru a-i ajuta pe europeni să facă față scumpirii energiei?

Avatar
Action blur bulb dark

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană pregătește un ”set de măsuri” pe care statele membre ale Uniunii Europene le vor putea folosi pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie, în așa fel încât să nu încale regulile pieței europene de energie, potrivit comisarului european pentru Energie, estonianca Kadri Simson, potrivit agenției de presă Reuters.

Prețurile la energie în Europa au crescut vertiginos în acest an; în țări precum Spania, acestea sunt acum mai mult decât triple față de începutul anului, în principal din cauza creșterii uriașe a prețului gazelor naturale folosite pentru generarea de energie electrică și termică, pe lângă producția scăzută de energie regenerabilă și costurile mai mari ale certificatelor de emisii de carbon la nivelul UE.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul va realiza un ghid prin care să ajute țările UE la gestionarea creșterilor de prețuri din săptămânile următoare.

”Am propus astăzi miniștrilor să compună o «trusă de unelte» mai structurată, despre care credem că va fi folositoare tuturor statelor membre, pentru a gestiona situația actuală”, a spus Simson miercuri, după întâlnirea miniștrilor de Energie din statele membre UE.

«Trusa de unelte» la care s-a referit comisarul Simson va ajuta guvernele să selecteze opțiunile potrivite fiecărui stat pentru a răspunde rapid și eficient la creșterile bruște de prețuri, rămânân în conformitate cu cadrul legislației UE, spune ea , adăugând că țările își vor putea ajusta taxa pe valoare adăugată (TVA) și accizele sau vor putea folosi sprijinul direct pentru a-și apăra consumatorii de costurile ridicate.

Prețurile europene de referință au crescut cu mai mult de 250% din ianuarie, vârfurile fiind atinse în contextul în care economiile globale s-au redeschis după restricțiile Covid-19, apărând o cerere uriașă de energie din Asia, care a pus presiune pe stocurile din Europa. Această situație a făcut valuri în industriile dependente de gaze naturale, de la generarea de energie până la producătorii de dioxid de carbon folosit în sectorul alimentar.

Spania a fost vârful de lance al apelurilor pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creșterile de prețuri.

Luni, Spania a cerut Comisiei Europene să ofere opțiuni despre cum ar trebui ca statele membre UE să răspundă acestei crize și a sugerat reformarea pieței de energie electrică a blocului comunitar.

La rândul său, Kadri Simson spune că modelul pieței europene de energie electrică nu a avut vreo contribuție la creșterile de prețuri, iar prețul la curentul tranzacționat pe piața angro a reprezentant doar o treime din factura consumatorilor, taxele și alți factori reprezentând restul.

Criza prețurilor la energie dăunează grav economiilor europene

Spania, Italia, Grecia, dar și alte state, plănuiesc deja măsuri la nivel național, de la subvenții la plafonarea prețurilor, țintind să apere cetățenii de costurile ridicate, în contextul în care economiile se recuperează de pe urma pandemiei de Covid-19.

Pe de altă parte, Germania a precizat că nu vede necesară o intervenție a guvernului pentru a contracara prețurile mai mari la gaze.

Îngrijorările privind costurile mai mari la energie ar putea încuraja oponenții planului întocmit de Comisie să lanseze o nouă piață de carbon pentru sectorul construcțiilor și transporturilor, o inițiativă despre care unele state membre UE și unii legiuitori au avertizat că va scumpi facturile consumatorilor.

Analiștii consideră că prețurile în creștere la gaze, nu prețul pe care companiile europene îl plătesc pentru certificatele care acoperă emisiile de dioxid de carbon, sunt principalul factor responsabil de creșterea costurilor la electricitate.

Mai mult, potrivit Bruxelles-ului, tocmai aceste prețuri mai mari ar trebui să încurajeze statele să-și accelereze ritmul tranziției dinspre combustibilii fosili spre energie ”verde”.

”Trebuie să facem pași decisivi în direcția cea bună prin folosirea resurselor noastre locale disponibile – avem nevoie de o scădere a dependenței de combustibilii fosili”, spune ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a condus ședința miniștrilor Energiei de miercuri.

Ministrul austriac pentru climă și energie, Leonore Gewessler, a spus că o tranziție mai rapidă către energie regenerabilă ar face UE mai ”rezistentă la fluctuațiile de preț pe termen lung”.

Dincolo de Canalul Mânecii, în Marea Britanie, oficialii susțin că creșterea prețurilor la gaze îi va împinge pe mai mulți furnizori de energie înspre faliment, iar industria ar trebui să se pregătească pentru ”o suferință prelungită”. De altfel, deja câțiva furnizori de energie deja au intrat în faliment.

scroll to top