Închide

Cursa pentru plafonarea prețurilor la energie. Cum luptă alte țări cu creșterea accelerată a prețurilor?

Avatar
low angle photography of electric post

Fotografie de Jan Koutek pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Guvernul analizează plafonarea prețului la gaze, potrivit unei declarații făcute astăzi de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței Executivului.

”În sedința de astăzi, am avut discuții despre plafonarea prețurilor la gaze. Dl. ministru cu Consiliul Concurenței vor discuta cu Comisia Europeană. Căutăm cea mai bună soluție pentru această perioadă în care prețurile au crescut”, a declarat premierul.

Premierul a mai vorbit și despre o ordonanță pregătită de Guvern în vederea compensării unei părți din prețul la energie și gaze:

”Am discutat despre Ordonanța, în primă lectură, despre compensarea prețului la energie și gaze și am avut o discuție foarte bună în ședința de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici. Până acum am vorbit de clienții casnici. Aș vrea să vorbim și de clienții non-casnici, în special IMM-uri. Aici e nevoie de cele trei ministere. Ministerul Muncii trebuie implicat că e vorba de compensarea consumatorului casnic și vrem să facem acest lucru cât mai simplu”, a mai spus Florin Cîțu.

Varianta PSD

În cursul dimineații, vicepreședintele PSD Mihai Tudose a anunțat că partidul va depune astăzi sau mâine un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România. Mecanismul descris de Tudose prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii, potrivit Economedia.

Potrivit lui Tudose, va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile furnizorilor, cont care va fi alimentat o parte de către bugetul de stat și o parte de sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

”Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară, la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. Au lăsat piața liberă în cel mai prost moment cu putință, momentul în care producția este mult sub necesar. Ca orice piață, a luat-o razna, fiind bătaie pe materia primă. Atragem atenția modul cel mai serios că dacă în câteva luni Guvernul nu se va apuca de investiții – să redeschidă complexul energetic de la Mintia, care produce 1.200 de MW, Iernutul, să facă investiții în Tarnița-Lăpuștești, cu stocarea de energie prin căderea liberă a apei. Atragem atenția că la anul ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară. Deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare”, afirmă Tudose.

Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări şi este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Ce fac alții? Soluții din Spania, Grecia, Franța și Italia

Soluția plafonării prețurilor la energie a fost analizată și în alte state europene.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

În Grecia, guvernul a anunțat că va oferi subvenţii pentru cele mai multe gospodării ale populației până la finele anului, această măsură fiind parte a unui pachet anunțat de premierul Kyriakos Mitsotakis pentru a-i ajuta pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor de consum.

De asemenea, și Franța are în vedere reducerea costurilor facturilor de energie pentru consumatori, potrivit unei declarații făcute luni de ministrul de Finanțe de la Paris, Bruno Le Maire, la un post de televiziune. Autoritățile franceze au implementat deja un sistem de ”cecuri energetice” în valoare de circa 150 de euro fiecare, distribuite către aproape 5,5 milioane de gospodării vulnerabile.

Cele mai recente măsuri anunțate vin din Italia. Administraţia de la Roma a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro în T2 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, potrivit unor surse guvernamentale citate de Bloomberg. Intervenţia guvernului a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Ministrul italian pentru Tranziţie Ecologică, Roberto Cingolani, a declarat la începutul săptămânii că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să urce cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gazele naturale şi de scumpirea certificatelor de emisii.

Pentru a finanţa intervenţia, Italia intenţionează să utilizeze veniturile de la sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), gestionate de Ministerul de Finanţe, adaugă sursele citate.

Cotidianul italian Il Sole 24 Ore scrie în ediția sa de astăzi că guvernul condus de Mario Draghi se gândește și la o măsură suplimentară de scutire de plata TVA-ului la facturile de utilități.

În mod particular, Italia este extrem de vulnerabilă, întrucât țara este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţie Ecologică de la Roma. De altfel, Italia este al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din Europa, după Germania.

scroll to top