Închide

Ce s-a întâmplat cu prețul petrolului și al aurului după ce Israelul a lansat un atac în Iran?

Avatar
oilfield, pump, crude

Fotografie de generatorpowerproducts pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prețul petrolului a urcat vineri cu peste 3% după ce Israelul a efectuat un atac asupra Iranului, declanșând temeri privind extinderea războiului în Orientul Mijlociu, potrivit CNBC.

Israelul a efectuat o lovitură militară limitată împotriva Iranului și în prezent evaluează eficacitatea loviturii și daunele provocate, a declarat pentru NBC News o sursă familiarizată cu situația. Operațiunea a fost efectuată în primele ore ale dimineții de vineri dimineață, ora locală.

Ambele indicii de referință pentru petrol au redus creșterile după ce inițial au urcat cu peste 3% la aflarea veștilor despre exploziile din Iran. Referința globală Brent s-a tranzacționat cu 1,73% mai mult, la 88,62 dolari pe baril, după ce anterior a depășit 90 de dolari, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,75%, la 84,1 dolari pe baril.

Activele sigure au crescut și ele. Prețul spot al aurului a urcat la un nou maxim istoric de 2.411,09 pe uncie, în timp ce yenul s-a întărit cu 0,45%, până la 153,93 față de dolarul american.

Agenția de știri iraniană Fars a relatat că s-au auzit explozii în apropierea aeroportului din Isfahan și că zborurile către aeroporturile din Teheran, Isfahan și Shiraz au fost suspendate. Site-ul de urmărire a zborurilor Flight Radar 24 a arătat că mai multe zboruri au fost deviate deasupra spațiului aerian iranian vineri dimineață.

Un canal Telegram afiliat Corpului Gardienilor Revoluției Islamice  a declarat că nu au existat explozii la sol în Isfahan și că sunetele explozive au fost provocate de apărarea Iranului. De asemenea, forțele armate ale țării au declarat că instalațiile nucleare din provincia Isfahan se află “în deplină securitate”.

“Războiul din umbră” s-a încheiat

Israelul a promis duminică să ”ceară un preț” din partea Iranului ca răspuns la atacul aerian de amploare din weekend asupra statului evreu.

Cu o zi mai devreme, Iranul a lovit ținte militare în interiorul Israelului, lansând peste 300 de rachete și drone, ca represalii la un atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, Siria.

“Cu atacurile aparente ale Israelului asupra Iranului de astăzi, ca represalii la atacul Iranului asupra Israelului de duminica trecută, avem acum un război fierbinte direct între națiuni”, a declarat directorul Serviciului Global de Petrol al Rapidan Energy, Clay Seigle. “Capitolul “război din umbră” s-a încheiat”, a adăugat el.

În timp ce Washingtonul a promis un angajament “de fier” față de Israel, președintele Joe Biden i-a spus, de asemenea, premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu se va alătura niciunei operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC News.â

“Statele Unite ar trebui să evite o nouă atragere în capcana eforturilor Israelului de a antrena forțele militare americane într-un război mai amplu cu Iranul”, a declarat Sarah Leah Whitson, director executiv al organizației Democracy for the Arab World Now, sau Dawn.

Decizia Israelului de a ataca Iranul în pofida rugăminților din partea principalilor săi susținători este un “indicator clar al cât de iresponsabil este guvernul israelian”, a adăugat ea.

Seigle a susținut că este încă prea devreme pentru a determina ce s-ar putea întâmpla în continuare.

scroll to top