Închide

Cea mai mare economie europeană nu are bani pentru a majora alocațiile copiilor

Avatar
children, brother, sister

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Nu mai sunt bani pentru a crește alocațiile pentru copii, așa cum s-a convenit între partidele aflate la guvernare, a declarat ministrul german de finanțe Christian Lindner (FDP), chiar dacă se așteaptă ca veniturile fiscale să atingă pentru prima dată 1.000 de miliarde de euro în 2024, transmite Euractiv.

Prioritățile sale ar fi reînnoirea infrastructurii digitale și de transport, consolidarea armatei, precum și sprijinirea cercetării și a investițiilor în afaceri, a declarat Lindner pentru Bild am Sonntag, duminică.

Alte proiecte ar fi “de dorit, dar nu sunt fezabile în acest moment”, a spus Lindner. Printre acestea s-ar număra programul de alocații pentru copii în valoare de 12 miliarde de euro, dezvoltat de ministrul german al familiei, Lisa Paus.

Săptămâna trecută, guvernul a convenit asupra unui pachet de măsuri pentru accelerarea procedurilor de planificare și autorizare pentru proiectele de infrastructură, inclusiv pentru proiectele de căi ferate și autostrăzi și pentru energia regenerabilă. Pentru a finanța investiții suplimentare în rețeaua feroviară, taxa de trecere pentru mărfurile transportate de camioane ar trebui să fie majorată în funcție de emisiile de CO2 ale acestora începând cu ianuarie 2024.

De asemenea, guvernul federal ar urma să utilizeze pentru prima dată 10 miliarde de euro din bani publici pentru a investi pe piețele bursiere, pentru a stabiliza sistemul de pensii prin repartiție, prin extinderea acestuia cu un pilon bazat pe capital.

Pentru familiile cu copii, în schimb, “s-au întâmplat deja multe”, a declarat duminică Lindner (FDP), punând sub semnul întrebării proiectul “Kindergrundsicherung” (venitul de bază pentru copii) convenit de comun acord de guvernul tripartit.

“Vrem să scoatem mai mulți copii din sărăcie, vom crea oportunități mai bune pentru copii și tineri cu ajutorul sistemului de venit de bază pentru copii și ne vom concentra pe cei care au nevoie de cel mai mult sprijin”, se arăta în acordul de coaliție pentru 2021 între social-democrații cancelarului Olaf Scholz, Verzii lui Paus și partidul liberal FDP al lui Lindner.

În acest scop, schema trebuia să grupeze toate alocațiile existente pentru copii într-o schemă bazată parțial pe venitul părinților. Cealaltă parte era o “contribuție de garantare” plătită automat tuturor părinților.

“Această prestație trebuie să ajungă direct la copii, fără obstacole birocratice, și să le asigure nivelul de subzistență socio-culturală, care urmează să fie redefinit”, se precizase în acordul de coaliție.

Politicienii Verzi au criticat declarația lui Lindner, deoarece lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor este o “sarcină pentru întreaga societate, față de care domnul Lindner ar trebui să se simtă de asemenea angajat”, a declarat pentru AFP Maria Klein-Schmeink, șefa adjunctă a grupului Verzilor din Parlamentul german.

“Venitul de bază pentru copii va veni în orice caz” și ar trebui să înceapă în 2025, a declarat vineri Katja Mast, de la SPD, principalul partid de guvernământ, pentru radio Deutschlandfunk.

Proiectul de buget pentru 2024 ar trebui să fie gata în iunie, a spus Lindner, înainte de a fi trimis Comisiei Europene pentru a fi analizat în cadrul așa-numitului Semestru european. Lindner a spus că, pentru prima dată în istorie, veniturile fiscale germane vor ajunge anul viitor la un total de peste 1.000 de miliarde de euro.

scroll to top