Închide

“Jos” Horner! Noutate-șoc în Formula 1. Verstappen, favorit la Mercedes în locul fugarului Hamilton

Avatar
Max Verstappen Toto Wolff

Foto credit: Mark Thompson/Getty Images)

Timp de citire: 6 minute
  • Mutarea lui Lewis Hamilton la Ferrari a lăsat un loc liber la Mercedes.
  • Deși s-a vorbit despre o posbilă migrare a lui Lando Norris și înlocuirea lui la McLaren cu Carlos Sainz, se pare că, mai nou, cel mai în vogă candidat pe postul disponibil este chiar campionul en-titre Max Verstappen.
  • În ciuda contractului cu Red Bull până în 2028, idila amoroasă cu implicații de scandal în resurse umane în care a fost implicat boss-ul Christian Horner i-ar putea deschide ușa lui Verstappen către rivala din Formula 1.

La o primă privire, totul pare foarte puțin probabil. Max Verstappen are un contract valabil cu Red Bull până în 2028. Iar olandezul se află în cea mai bună mașină. Deschiderea sezonului în Bahrain a confirmat acest lucru. De ce ar trebui campionul mondial să părăsească această zonă de confort?

Lucruri îngrijorătoare ies pe gura tatălui campionului mondial, Jos Verstappen, care a spus că Red Bull riscă să se destrame din cauza scandalului amoros în care este implicat până în gât Christian Horner. Asta deși echipa austriacă susține că rămâne o tabără unită în ciuda acuzațiilor la adresa directorului echipei.

Cu toate acestea, nimeni nu a negat știrea că Max Verstappen și-a făcut timp să ia masa cu Toto Wolff, boss-ul cu origini românești al rivalilor de la Mercedes. Și asta tocmai în Bahrain, la prima cursă a sezonului de Formula 1, dominată copios de dubla “Ver-Per”, piloții Red Bull zburând de-a dreptul pe excelentul monopost construit anul acesta de prodigiosul director tehnic Adrian Newey. Care a adus și mai multă incertitudine când nu a ezitat să declare ferm că, dacă pleacă Christian Horner de la echipă, va pleca și el, conform contractului său.

Idila “taurului” Horner

Directorul echipei Oracle Red Bull Racing, britanicul Christian Horner, a fost exonerat de acuzațiile de comportament nepotrivit în urma unei anchete interne, înainte ca mesajele să ajungă în presă. Lucrurile par să fi ajuns departe între acesta și o membră a personalului, fapt care a făcut-o pe Geri Horner, soția managerului Red Bull, să se destăinuie în cercul apropiat spunând că nu doarme și nu mănâncă de zile întregi, simțindu-se “răvășită” de acest scandal, conform presei britanice.

Deși nu a părut să-și dorească participarea la Marele Premiu de Formula 1 din Bahrain desfășurat sâmbătă, încornoratul star pop a executat o măiastră manevră de PR și s-a afișat alături de soțul său la festivitatea de premiere a “taurilor”, unde Verstappen și Perez au bifat dubla în prima cursă a sezonului.

Horner a încercat să ignore cât de bine a putut acest caz sâmbătă (2 martie) în Bahrain. Soția sa Geri a venit din Anglia pentru a fi acolo și pentru a-și susține soțul “mitraliat” din toate direcțiile. Proprietarul majoritar thailandez al grupului Red Bull, Chalerm Yoovidhya, a fost și el acolo pentru a-și arăta solidaritatea cu echipa și managerul său. Atâta timp cât toți sunt alături de Horner, managerii companiei din Austria nu pot iniția o separare.

Red Bull
Patronul thailandez al Red Bull, Chalerm Yoovidhya, în Bahrain cu managerul echipei, Christian Horner, și soția sa Geri Horner. Foto: auto-motor-und-sport.de

Însă, în ciuda PR-ului aproape perfect din sânul echipei Red Bull, Jos Verstappen, tatăl lui Max, a răbufnit și a dat cărțile pe față. Acesta ar fi intrat în conflict cu Horner în Bahrain, unde a declarat:

“Există tensiune aici, în timp ce el (Horner) rămâne pe poziție. Echipa este în pericol de a se destrăma. Nu mai poate continua așa cum este! Va exploda. El face pe victima, când el este cel care cauzează problemele”,

a spus Jos Verstappen, citat de Daily Mirror.

Red Bull neagă problemele

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Red Bull a pus capăt acestor sugestii:

“Nu există nicio problemă aici. Echipa este unită și suntem concentrați pe curse”.

Verstappen a avut o prestație dominantă sâmbătă, în ciuda indiciilor că rivalii lor Ferrari și Mercedes ar putea reduce diferența față de campionii mondiali. Horner insistă că o tabără divizată nu ar fi reușit să realizeze ceea ce au făcut în Bahrain.

“Nu am avut nicio problemă. Suntem o echipă foarte puternică. Avem un sprijin extraordinar, parteneri extraordinari și acționari extraordinari în spatele nostru, de asemenea. Nu poți obține un astfel de rezultat dacă nu ești unit”,

a declarat Horner citat de presa britanică, mutând accentul de pe problemele cauzate chiar de el către rezultatele echipei.

“Jos” Horner!

Tatăl lui Max Verstappen a luat o decizie grea înaintea Marelui Premiu al Arabiei Saudite, care va avea loc sâmbătă, pe Jeddah Corniche Circuit. Jos Verstappen, tatăl starului echipei Red Bull Racing, nu va participa la Marele Premiu al Arabiei Saudite după ce a cerut public ca Christian Horner să părăsească funcția de director al echipei.

La mai puțin de 48 de ore de cursa din Bahrain, ESPN anunța că Verstappen Senior a decis că nu va mai participa la Marele Premiu al Arabiei Saudite. Raportul continuă să sublinieze că olandezul a fost văzut având o “ceartă aprinsă” în noaptea de dinaintea Marelui Premiu al Bahrainului, deși Verstappen Senior ar fi revenit ulterior și și-ar fi cerut scuze.

În ciuda apelului public al lui Jos Verstappen de a-l determina pe Horner să plece, șeful Red Bull a ignorat această solicitare, confirmând că nu are intenția de a se retrage în weekend.

În timp ce tatăl său nu s-a abținut în ultimele zile și a fost foarte vocal pe subiect, Max Verstappen însuși a adoptat o abordare mai conservatoare. Cu toate acestea, triplul campion mondial nu l-a susținut public pe Horner atunci când a fost întrebat despre această situație.

Înconjurat de ziariștii curioși, Max Verstappen a răspuns rece și detașat, conform Daily Mirror:

“Din partea mea, și cred că și din partea mecanicilor și inginerilor, ne concentrăm pe deplin asupra mașinii și a performanțelor aici în acest weekend. Și cred că așa ar trebui să fie; asta este ceea ce vom continua să facem, pentru că nu este treaba noastră (n.r. idila lui Horner). Nu suntem implicați în mod special în asta.”,

a comentat sec olandezul.

Mercedes și McLaren, cu bâta pe Red Bull

Mercedes nu a confirmat discuțiile purtate cu Max Verstappen și, mai ales, cu tatăl acestuia pentru un transfer la echipa germană. Dar Toto Wolff face tot posibilul să-l sape pe Horner după umilința din ultimii ani și mesajul public virulent lansat de Horner la adresa Mercedes și mediatizat de Netflix la începutul sezonului 2023:

“Change your fucking car!” (“Schimbă-ți naibii mașina!”),

i-a strigat Horner lui Wolff la o conferință de presă comună în care managerul Mercedes se plângea de regulamentele favorabile celor de la Red Bull care făceau monopostul lor superior tuturor. Sintagma a devenit deja memă și face deliciul rețelelor sociale.

Dar orgoliul lui Wolff nu a suportat înjosirea, iar acum pare că profită din răsputeri de momentul răzbunării. Împreună cu Zak Brown de la McLaren, Toto Wolff a depus o plângere oficială la FIA în care aceștia au solicitat măsuri imediate din partea forului internațional la adresa Red Bull și a lui Christian Horner, care ar trebui pedepsit pentru că, prin “comportamentul său neadecvat”, pune în pericol întreaga imagine a Formulei 1.

În cadrul unei conferințe de presă înaintea Marelui Premiu de deschidere a sezonului din Bahrain, Brown a cerut ca organismul de conducere al F1, FIA, să investigheze mai departe acest caz.

“Am citit declarația. Cred că, din ceea ce am văzut, continuă să existe o mulțime de zvonuri și speculații, întrebări”,

a spus Brown conform ESPN.

“Cred că organismul de sancționare are o responsabilitate și o autoritate față de sportul nostru, față de fanii noștri. Cred că noi toți cei din Formula 1 suntem ambasadori ai sportului pe circuit și în afara lui, așa cum vedeți în alte sporturi. Așa că eu cred că trebuie să se asigure că lucrurile au fost complet transparente cu ei (n.r. cu Red Bull). Deci cred că de asta au nevoie cei care conduc sportul pentru a putea trage cu adevărat linie. Până atunci, cred că va continua să existe un anumit nivel de speculații din partea oamenilor și nu cred că este sănătos pentru acest sport.”,

a continuat Brown.

Însă imediat i s-a alăturat Toto Wolff, managerul Mercedes:

“Părerea mea personală este că nu ne putem uita cu adevărat în spatele cortinei. Până la urmă, există o doamnă într-o organizație care a vorbit cu cei de la Resurse Umane și a spus că a existat o problemă, care a fost investigată, iar ieri sportul a primit mesajul că totul este în regulă, am analizat situația. Cred pur și simplu că, în calitate de (reprezentanți ai acestui) sport, nu ne putem permite să lăsăm lucrurile în vag și în opacitate în privința unor subiecte critice ca acesta, pentru că acest lucru ne va prinde din urmă.

În cele din urmă, suntem într-o lume supertransparentă, în cele din urmă lucrurile se vor întâmpla și cred că avem datoria, organizația are datoria de a spune: ‘Ei bine, ne-am uitat la asta și este în regulă, iar apoi putem merge mai departe’. Uneori, este foarte miop să încercăm să suprimăm acest lucru”,

a insistat Wolff în încercarea de a nu lăsa scandalul cu protagonistul Horner să se stingă și de a-l convinge pe acesta de a face pasul înapoi. Din proprie inițiativă sau, dacă doar așa e posibil, la presiunea forului internațional FIA.

Revenim cu detalii pe măsura noilor date din lumea fierbinte a Formulei 1, așa cum v-a obișnuit AFACERI.news în fiecare sezon din Marele Circ.

scroll to top