Închide

Vită, miel și lactate din celălalt capăt al planetei, fără taxe vamale în Uniunea Europeană

Avatar
new zealand, sea, nature

Fotografie de MartinStr pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană va importa alimente din Noua Zeelandă, potrivit Acordului de Liber Schimb dintre cele două părți, ratificat luni de parlamentarii de la Wellington. Conform documentului, cele două entități vor putea desfășura relații comerciale în condiții avantajoase, fără plata de taxe vamale în cazul unui set bine definit de produse. Astfel, țările UE vor putea importa fără plata de taxe vamale, printre altele, carne de vită, carne de miel sau lactate de la antipozi, scrie AgroInteligența.

Wellington-ul și Bruxelles-ul au semnat Acordul în iulie 2023, iar Parlamentul European a ratificat partea sa de acord în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit autorităților din Noua Zeelandă, Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va intra în vigoare pe data de 1 mai.

Ministrul Comerțului și Agriculturii din Noua Zeelandă, Todd McClay, a anunțat că a notificat Uniunea Europeană, la începutul acestei săptămâni, privind adoptarea documentului de ratificare de către Parlamentul țării sale.

Noua Zeelandă se așteaptă ca acordul să aducă beneficii pentru sectorul cărnii de vită, al celei de miel, dar și pentru lactate, precum untul și brânzeturile.

De partea Uniunii Europene, tarifele de export înspre Noua Zeelandă vor fi eliminate pentru articole de îmbrăcăminte, pentru o serie de produse chimice, medicamente și autovehicule, precum și pentru vin și produse de cofetărie.

Uniunea Europeană este al patrulea partener comercial al Noii Zeelande, potrivit datelor guvernamentale. În 2022, relația comercială bilaterală a cumulat aproximativ 20,2 miliarde dolari neo-zeelandezi (aproape 11,2 miliarde euro) în comerțul bi-direcțional cu bunuri și servicii.

scroll to top