Cel mai bogat și controversat premier din istoria Cehiei cumpără o companie românească din agricultură
Grupul ceh Agrofert, controlat indirect de fostul premier Andrej Babiš, va achiziționa un pachet majoritar din compania clujeană East Grain, potrivit unui comunicat de presă al companiei românești semnat de CEO-ul acesteia, Vincze Tamás. Holding-ul Agrofert este una dintre cele mai mari afaceri private din economia Cehiei, având anul trecut o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro.
East Grain este o companie de trading de cereale, controlată de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria, având sediul la Cluj-Napoca. Principala activitate a East Grain este comerțul cu cereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente, precum serviciile de logistică, depozitare, procesare și integrare. Compania s-a consacrat deja ca jucător regional, având prezență în România, Ungaria și Serbia.
Investiția cehilor de la Agrofert vizează obținerea pachetului majoritar de 65% al companiei clujene, în principal printr-o majorare de capital. Tranzacția va reprezenta cea mai importantă investiție externă în agrobusiness-ul românesc din ultimul an.
Agrofert, un gigant în business-ul din Europa Centrală și de Est
Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător important de îngrășăminte, ceea ce indică deja în ce direcție își va diversifica activitatea East Grain. Până în prezent Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.
Grupul Agrofert a fost înfiinţat în 1993, în calitate de companie axată pe comerţul cu îngrăşăminte. La momentul respectiv, compania avea doar 4 angajaţi, unul dintre ei fiind cel care avea să devină viitorul prim-ministru al Cehiei, Andrej Babiš, pe post de consilier de vânzări.
Acum, este cel mai mare grup de companii active în agricultura şi industria alimentară din Cehia și Slovacia, al doilea cel mai mare grup din Cehia de companii din industria chimică, un mare producător european de îngrăşăminte cu azot şi, de asemenea, al treilea cel mai mare exportator din Cehia.
În acest an, în iulie, ei au finalizat achiziţionarea afacerii cu produse pe bază de azot, inclusiv îngrăşăminte, melamină şi produse tehnice cu azot, a grupului austriac Borealis, care are în spate OMV şi fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala.
Andrej Babiš, portretul unui oligarh ceh
Fostul premier de la Praga, Andrej Babiš, a fost CEO-ul Agrofert până în ianuarie 2014, când a devenit ministrul de Finanțe al Cehiei. De asemenea, Babiš a fost unicul proprietar al companiei până la finalul anului 2017, când a fost numit șef al Executivului ceh.
Mandatul său a fost marcat de dispute juridice cu Comisia Europeană, din cauza acuzațiilor de conflict de interese și a acuzațiilor de fraudă cu subvenții europene pe care i le-au adus instituțiile europene.
Babiš a fost acuzat că o companie anonimă pe care o controla în mod ilegal a primit o subvenție de 2 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională, fiind investigat atât de autoritățile judiciare din Cehia, cât și de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). În 2017, a fost destituit din demnitatea de parlamentar, pierzându-și imunitatea parlamentar și fiind acuzat oficial la 9 octombrie 2017.
Procesul a început la Praga în septembrie 2022, iar verdictul a venit câteva luni mai târziu, în ianuarie, anul acesta: achitare.
Babiš a fost primul șef al guvernului ceh care s-a născut în altă țară (Slovacia), iar limba sa maternă nu este ceha (tatăl său era slovac, mama sa era nemțoaică provenită din Transcarpatia, actualmente pe teritoriul Ucrainei).
A făcut studii în domeniul comerțului internațional la Bratislava și, imediat după facultate, s-a angajat la compania de stat Chemapol Bratislava, una dintre companiile care se ocupau cu comerțul internațional al statului comunist cehoslovac. După ”Revoluția de Catifea”, în urma căreia s-au format Cehia și Slovacia, în 1993, Chemapol și-a schimbat denumirea în Petrimex, care a fost fondatoarea grupului Agrofert, în ianuarie 1993. La acea dată, Babiš era consilier de vânzări la Petrimex
Potrivit Institutului Național al Memoriei de la Bratislava, în anii 1980, Babiš a fost agent pentru StB (Státní bezpečnost), omoloaga ”Securității” din statul cehoslovac. Babiš a negat că ar fi fost, cu bună știință, agent al StB, dar contestațiile sale în instanță împotriva afirmațiilor Institutului Național al Memoriei nu au avut succes.