Închide

Cel mai mare fond de pensii din lume tocmai s-a făcut și mai mare: +10% într-un singur trimestru

Avatar
Person holding a stress ball

Fotografie de Matthias Zomer pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Fondul de pensii de stat al Japoniei, cel mai mare fond de pensii din lume, a înregistrat un avans record al activelor, de 18,98 trilioane de yeni (cca. 133 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea al anului curent, beneficiind de un aport substanțial din creșterea randamentului acțiunilor de pe piața internă și de cel al obligațiunilor străine, scrie publicația Bloomberg.

Fondul public de pensii din Japonia și-a sporit valoarea cu 9,5% în perioada aprilie-iunie 2023, ridicând activele totale la o valoare fără precedent, de 219,17 trilioane de yeni, au anunțat vineri reprezentanții fondului.

Acțiunile de pe piața internă au adus cele mai mari câștiguri, crescând în această perioadă cu 14,4%, în condițiile în care semnalele de stabilizare a inflației au revigorat piețele japoneze, iar investitorii, inclusiv Warren Buffett, și-au sporit participațiile pe piața japoneză de capital.

Acțiunile fondului de pe piețele externe au crescut cu 15,4%, în timp ce obligațiunile străine au câștigat 8,1%, randamentele lor fiind amplificate de cursul valutar, pe măsură ce yenul s-a depreciat în raport cu dolarul american.

”Avansul excepțional este doar un rezultat pe termen scurt; conform modelului cu care lucrăm, creșteri de 9,49% ar trebui să apară doar o dată la nouă ani”, a recunoscut Masataka Miyazono, președintele fondului, în comunicatul remis presei vineri.

Cu aproximativ jumătate din activele totale investite în datorii interne și din străinătate, performanța fondului de pensii din Japonia rămâne vulnerabilă la randamentele mai mari și la volatilitatea yenului, pe măsură ce Banca Japoniei renunță treptat la politica sa monetară ultra-relaxată. Perspectivele pentru titlurile cu venit fix au avut un impact suplimentar săptămâna aceasta, după ce Fitch Ratings a retras Statele Unite de pe lista țărilor cu rating suveran maxim.

Pe parcursul trimestrului al doilea, indicele bursier global MSCI a cunoscut un avans de 5,6%, iar indicele S&P 500 a urcat cu 8,3%, în timp ce Topix (principalul index al pieței japoneze) a câștigat 14%.

Randamentele titlurilor de stat americane pe 10 ani au crescut cu 37 de puncte de bază în această perioadă, în timp ce randamentele obligațiunilor de stat japoneze de referință au crescut cu 7,5 puncte de bază. Tot în trimestrul al doilea, yenul japonez s-a depreciat cu aproape 8% față de dolar.

scroll to top