Închide

Șeful OPEC: cererea de energie va crește cu un sfert până în 2045. ”Trebuie continuate investițiile în petrol!”

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Secretarul General al cartelului marilor exportatori de petrol, OPEC, kuweitianul Haitham Al Ghais, a declarat că cererea globală pentru toate formele de energie este prognozată să crească cu 23% până în 2045, așa încât este cu atât mai necesară continuarea investițiilor în industria de petrol și gaze naturale. Declarațiile au fost făcute la o conferință pe teme de petrol și gaze, desfășurată în Nigeria, transmite Reuters.

De altfel, executivii din marile companii petroliere și oficialii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au pledat, în repetate rânduri, pentru continuarea investițiilor în petrol, avertizând că, în caz contrar, prețurile vor crește vertiginos.

Al Ghais a mai spus că apelurile de a limita sau de a opri finanțarea noilor proiecte petroliere sunt nerealiste și nechibzuite.

Cu toate acestea, el a recunoscut și nevoia de tehnologie, pentru a combate emisiile continue de combustibili fosili.

“Se preconizează că cererea globală de energie primară va crește cu un procent semnificativ de 23% în perioada de până în 2045, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de toate formele de energie. Vom avea nevoie de soluții inovatoare, cum ar fi captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon și proiectele privind hidrogenul, pe lângă o economie circulară a carbonului, care a primit un sprijin pozitiv din partea G20”, a spus el.

Industria petrolieră globală are nevoie de investiții de 12.100 de miliarde de dolari în perioada invocată de Al Ghais, adăugând că industria nu este încă nici pe aproape să atingă acest nivel de investiții.

Surse apropiate de OPEC au declarat că aceasta va menține probabil o viziune optimistă asupra creșterii cererii de petrol pentru anul viitor, atunci când își va publica primele perspective la sfârșitul acestei luni, prevăzând o încetinire a ritmului de creștere față de anul acesta, dar totuși o creștere peste medie.

Așadar, estimările OPEC pentru 2024 vor fi probabil mai mici decât creșterea pe care o așteaptă pentru acest an, de 2,35 milioane de barili pe zi, adică o rată de creștere de 2,4%, anormal de ridicată raportat la media ultimilor ani, determinată de abandonarea majorității restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19.

scroll to top