Închide

ChatGPT va deveni din nou accesibil în Italia dacă îndeplinește cerințele agenției de protecție a datelor

Avatar
Chatgpt

Fotografie de Mojahid Mottakin pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Agenția italiană de protecție a datelor a stabilit miercuri o listă de cerințe pe care OpenAI trebuie să le îndeplinească până pe 30 aprilie pentru a răspunde preocupărilor agenției cu privire la chatbot-ul ChatGPT și pentru a permite reluarea serviciului de inteligență artificială în țară, informează Reuters.

În urmă cu aproape două săptămâni, OpenAI, susținut de Microsoft Corp, a retras din online ChatGPT în Italia, după ce autoritatea, cunoscută sub numele de Garante, i-a restricționat temporar procesarea datelor cu caracter personal și a început o anchetă cu privire la o presupusă încălcare a regulilor de confidențialitate.

Într-o declarație de miercuri, Garante a prezentat un set de cerințe „concrete” care trebuie îndeplinite până la sfârșitul acestei luni.

„Numai în acest caz.. autoritatea va suspenda restricțiile provizorii privind utilizarea datelor utilizatorilor italieni… iar ChatGPT va deveni din nou accesibil în Italia”,

a spus acesta.

OpenAI a salutat joi mișcarea agenției.

„Suntem bucuroși că Garante italiană își reconsideră decizia și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu ei pentru a pune din nou, în curând, ChatGPT la dispoziția clienților noștri din Italia”,

a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Italia a fost prima țară din vestul Europei care a restricționat ChatGPT, dar dezvoltarea sa rapidă a atras atenția legislatorilor și autorităților de reglementare din mai multe țări.

Mulți experți spun că sunt necesare noi reglementări pentru a guverna inteligența artificială (AI) din cauza impactului său potențial asupra securității naționale, locurilor de muncă și educației.

Autoritatea pentru protecția datelor a spus că OpenAI trebuie să informeze utilizatorii din Italia despre

„metodele și logica”

din spatele prelucrării datelor necesare pentru ca ChatGPT să funcționeze.

De asemenea, aceasta a cerut OpenAI să ofere instrumente care să permită persoanelor ale căror date sunt implicate, inclusiv non-utilizatori, să solicite corectarea datelor cu caracter personal generate incorect de serviciu sau ștergerea acestora, dacă o corectare nu este posibilă.

De asemenea, OpenAI ar trebui să permită non-utilizatorilor să se opună

„într-un mod simplu și accesibil”

prelucrării datelor lor personale pentru a-și rula algoritmii, a spus Garante.

De asemenea, a cerut companiei să introducă până la sfârșitul lunii septembrie un sistem de verificare a vârstei capabil să excludă accesul utilizatorilor sub 13 ani.

Garante a spus că va continua să investigheze eventualele încălcări ale regulilor de protecție a datelor de către OpenAI, rezervându-și dreptul de a impune orice alte măsuri necesare la sfârșitul anchetei în curs.

Mișcarea italiană privind ChatGPT a stârnit interesul altor organe de supraveghere a confidențialității din Europa, care studiază dacă sunt necesare măsuri mai dure pentru chatbot și dacă să se coordoneze.

Agenția spaniolă pentru protecția datelor a cerut organului de supraveghere al confidențialității al Uniunii Europene să evalueze preocupările legate de confidențialitate în jurul ChatGPT.

În februarie, autoritatea italiană de reglementare a interzis companiei de chatbot AI Replika să folosească datele personale ale utilizatorilor din Italia, invocând riscuri pentru minori și persoanele fragile emoțional.

scroll to top