Închide

China adaugă un ”bemol”. Beijing-ul explică limita ”prieteniei fără limite” dintre Xi și Putin

Avatar
Putin Xi 2

Sursa foto: ABC News.

Timp de citire: 3 minute

În urmă cu o lună și jumătate, chiar înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, liderii supremi Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat prietenia ”fără limite” dintre China și Rusia. Câteva săptămâni și un război mai târziu, ambasadorul Chinei în Statele Unite a făcut, pentru prima oară, o adăugire importantă: există, totuși, niște limite.

”Cooperarea Chinei și Rusiei nu are zone tabu, dar comportă o linie (roșie). Acea linie este dată de principiile Cartei Națiunilor Unite, de normele de bază recunoscute ale dreptului internațional și ale relațiilor internaționale. Aceasta este orientarea pe care o urmăm în relațiile bilaterale dintre China și orice altă țară”, a declarat miercuri ambasadorul Qin Gang pentru postul de televiziune chinez Phoenix TV, citat de Bloomberg.

Qin a făcut aceste precizări în cadrul răspunsului la o întrebare privitoare la angajamentul Beijing-ului față de Moscova, după invazia Ucrainei, de acum exact o lună.

Acestea sunt primele declarații ale unui oficial chinez care clarifică și explică declarația comună a celor doi președinți, Xi Jinping și Vladimir Putin, care anunțau ”prietenia fără limite” dintre cele două țări, motiv de preocupare sporită în rândul aliaților americani și europeni cu privire la o nouă eră de cooperare economică și, eventual, militară dintre China și Rusia.

De la invazia Ucrainei de către armata rusă, China a căutat să se prezinte drept neutră: Beijing-ul a dat declarații prin care a susținut suveranitatea Ucrainei, exprimându-și îngrijorarea cu privire la victimele civile, însă, de cealaltă parte, l-a sprijinit cât a putut pe Putin la Organizația Națiunilor Unite, prin dreptul său de veto în Consiliul de Securitate, și învinovățește Statele Unite pentru că ar fi provocat Rusia la război, prin extinderea NATO.

Xi s-a confruntat cu presiuni crescânde pentru a se distanța de Putin, ultima astfel de tentativă având loc vineri, când președintele Joe Biden l-a avertizat, într-o convorbire, să nu ofere asistență militară și să nu ajute Moscova să evite sancțiunile occidentale. Jake Sullivan, Consilierul Național de Securitate al Statelor Unite, a declarat miercuri că oficialii administrației de la Washington ”nu au indicii care să arate că guvernul chinez ar fi avansat cu privire la oferta de armament pentru Rusia, dar facem evaluări în fiecare zi”.

Mai mulți lideri de opinie din cercurile de cercetare și gândire politică de la Beijing au avut recent diverse luări de poziție prin care au sugerat că China ar trebui să-și recalibreze relația cu Moscova.

Într-un comentariu acum cenzurat, Hu Wei, unul dintre vicepreședinții Centrului Public de Cercetare al Consiliului de Stat, a susținut, la începutul lunii martie, că ar fi necesară o ruptură față de Rusia ”cât mai curând posibil”. Articolul a fost blocat în China, după ce fusese preluat de către think-tank-ul US-China Perception Monitor al Centrului Carter, o organizație fondată de fostul președinte american Jimmy Carter.

Xiao Bin, cercetător la Academia de Stat pentru Științe Sociale din China, a remarcat săptămâna trecută că parteneriatul strategic China-Rusia ”a fost elaborat într-o situație în care nu era război”, spunând că, ulterior, invadarea Ucrainei a schimbat această dinamică.

”Prin urmare, relațiile dintre China și Rusia trebuie să aibă limite, trasate de interesele poporului chinez. Cu alte cuvinte, relațiile ar trebui să fie restrânse la acele zone de colaborare care nu dăunează acestor interese”, potrivit unui articol scris de Xiao și apărut site-ul China-United States Exchange Foundation. Acest articol este încă disponibil pentru utilizatorii de internet din China.

De cealaltă parte, alți comentatori politici de la Beijing au susținut strângerea relațiilor dintre cele două țări.

Hu Xijin, fostul editor-șef al oficiosului Partidului Comunist Chinez, Global Times, a numit Rusia ”cel mai important partener” al Chinei, într-o postare recentă pe rețeaua de socializare Weibo.

”Dacă americanii vor reuși să bage bețe în roate relațiilor dintre China și Rusia, atunci Rusia ar putea să se trezească în șah-mat. La fel, păstrând acest scenariu, într-un eventual viitor conflict China vs. SUA, și China ar urma să piardă partida”, a scris el, militând pentru o relație prietenească ”fără limite” între cele două state.

scroll to top