„Christmas creep” | Isteria Crăciunului se simte din ce în ce mai devreme în fiecare an

, ,
Autor:    -  
christmas market, christmas, game
Fotografie de ShenXin pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Halloween-ul nu a sosit încă, dar lucrul înfiorător este că Crăciunul se apropie – și repede. O analiză a publicației The Guardian arată că nemulțumirea de tip Grinch conform căreia „Crăciunul vine din ce în ce mai devreme în fiecare an” este de fapt justificată. Cifrele provenite de la marile supermarketuri, buletinele de știri locale și topurile Top 40 din Regatul Unit confirmă ceea ce publicul bănuiește de mult timp: că preluarea lentă și constantă a calendarului de către articole, cântece și reclame cu tematică de Crăciun – un fenomen cunoscut sub numele de „Christmas creep” – este de fapt reală, potrivit The Guardian.

În afara graficelor

Dacă ne uităm la momentul în care un cântec de Crăciun intră pentru prima dată în Top 40 single-uri din Regatul Unit în fiecare an, observăm o evoluție constantă a Crăciunului încă din anii 1990. Anul trecut, două melodii au intrat în topuri în săptămâna care a început la 10 noiembrie: Last Christmas al trupei Wham (pe locul 37) și All I Want For Christmas is You al lui Mariah Carey (pe locul 40). Acesta a fost al doilea cel mai timpuriu cântec de Crăciun din Top 40, cel puțin din anii 1960, și prima dată când două piese de Crăciun au intrat atât de devreme în topuri.

În anii 1990 și la începutul anilor 2000, era mult mai frecvent ca un cântec de Crăciun să ajungă în Top 40 doar în ultimele două săptămâni ale anului.

Cel mai timpuriu hit de Crăciun pe care The Guardian l-a putut găsi a fost Mistletoe a lui Justin Bieber, care a intrat în Top 40 la 23 octombrie 2011, în perioada de vârf a puterii sale (în 2021, revista Rolling Stone a inclus Mistletoe pe lista sa cu cele mai proaste cântece de Crăciun din toate timpurile).

Începând din 2014, Official Chart Company a inclus date de streaming în clasamentele sale – ceea ce sugerează că motivul pentru care aceste melodii apar mai devreme este pur și simplu faptul că nu putem rezista streaming-ului.

Cumpărături

Cel mai probabil veți auzi pe cineva plângându-se de faptul că Crăciunul vine mai devreme în timp ce faceți cumpărături – și nu fără motiv. Cifrele compilate pentru The Guardian de firma de cercetare în domeniul comerțului cu amănuntul Assosia arată că Crăciunul începe acum în vară, dacă prima dată de vânzare a plăcintelor cu carne tocată și a budincilor de Crăciun înseamnă ceva.

Analizând data medie de lansare la Tesco, Sainsbury’s, Asda și Morrisons, cifrele arată că un pachet de șase plăcinte cu carne tocată Mr Kipling a fost lansat pe 7 septembrie anul acesta – în scădere față de 9 septembrie în 2023 și 28 septembrie în 2020.

Plăcintele cu carne tocată de marcă proprie au fost supuse unor tendințe similare, la fel ca budincile de Crăciun.

„Nu va fi o surpriză faptul că ne plac plăcintele cu carne tocată indiferent de perioada anului, dar nu suntem singurii. O mulțime de consumatori sunt bucuroși să înceapă să își facă provizii de dulciuri de Crăciun atunci când acestea apar pe rafturi în septembrie, motiv pentru care partenerii noștri din comerțul cu amănuntul intră în spiritul sărbătorilor mai devreme pentru a satisface această cerere”,

a declarat un purtător de cuvânt al Mr Kipling.

Piețele de Crăciun

Piețele de Crăciun își au originea în Europa de limbă germană, dar în prezent sunt un punct fix în orașele și comunele din Regatul Unit. De asemenea, acestea apar din ce în ce mai devreme în calendarul consiliilor locale.

Piața de Crăciun din Frankfurt din Birmingham – una dintre cele mai mari din țară – se deschide la 1 noiembrie anul acesta. Aceasta continuă o tendință de deschidere mai timpurie cel puțin din 2010.

The Guardian a descoperit tendințe similare și în alte părți: Piața de Crăciun din Exeter se deschide pe 15 noiembrie (față de 23 noiembrie în 2012), iar cea din Manchester se deschide pe 10 noiembrie (față de 18 noiembrie în 2010).

Alte locuri au rămas stabile în ceea ce privește calendarul de Crăciun. Bath pare să fi contracarat tendința de după pandemie, deschizându-și piața pe 28 noiembrie anul acesta, față de 20 noiembrie în 2021.

The Guardian a constatat, de asemenea, că aprinderea luminilor de Crăciun pe Oxford Street și lansarea reclamei de Crăciun a lui John Lewis au rezistat, de asemenea, în mare măsură atracției Crăciunului, cu date fluctuante în ultimul deceniu. S-ar putea să mai existe speranță pentru cei care se bucură de Crăciun printre noi.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!